Ώρα Πατρών

27Ιαν

Δύο χρόνια για τις δομές αστέγων είναι αρκετά κ. Δήμαρχε;

Ιανουάριος 27, 2019 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0

Κλείνει σήμερα – αύριο η αίθουσα φιλοξενίας αστέγων που λειτούργησε για λίγες ημέρες ο Δήμος Πατρέων στο Παμπελοποννησιακό στάδιο. Έχει ένα ενδιαφέρον ο απολογισμός λειτουργίας αυτού του προσωρινού ξενώνα τόσο σε επίπεδο οργανωτικό όσο και αριθμού φιλοξενούμενων αλλά ας δεχτούμε ότι όλα πήγαν καλά, το δριμύ ψύχος έδωσε τη θέση του στις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και οι άστεγοι της Πάτρας θα ξαναβρούν σύντομα τη θέση τους στις καβάντζες που έχουν επιλέξει μέσα από τις αέναες διαδρομές τους στους δρόμους της Πάτρας.

Τα sites και οι εφημερίδες μετά από λίγες ημέρες θα επισημαίνουν το οξύτατο πρόβλημα της αστεγίας και θα εμπλουτίζουν τα ρεπορτάζ τους με δηλώσεις και στοιχεία αρμοδίων ενώ η δημοτική αρχή θα ξιφουλκεί για την αύξηση των αστέγων και την πολιτική της κυβέρνησης που δίνει ψίχουλα στους φτωχούς και τα πάντα στους λίγους.

Οι μισοί θα παραπονιούνται ότι το κράτος τους παρακρατά φόρο αλληλεγγύης για να τα δίνει στους φτωχούς ενώ οι άλλοι μισοί θα αναρωτιούνται «μα τι κάνει η Πολιτεία;».
Και η ζωή θα συνεχίζεται, μπήκαμε και σε προεκλογική περίοδο στην οποία όλοι και όλες έχουν τη λύση για τα πάντα αρκεί να γίνουν για μια μέρα Δήμαρχοι, Υπουργοί ή Πρωθυπουργοί αλλά κανένας δεν θα αναρωτιέται τι θα μπορούσε να έχει κάνει από τη θέση που βρίσκεται.

Ο Δήμος Πατρέων ήδη από τον Οκτώβρη 2016 έχει χρηματοδοτηθεί με 1.100.000 Ευρώ περίπου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 για την υλοποίηση δύο δομών για άστεγους, ανοιχτό κέντρο ημέρας και υπνωτήριο. Στις 13 Ιουνίου 2017 οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη εγκαλούσαν τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ για την καθυστέρηση υλοποίησης των συγκεκριμένων δράσεων παρά το ότι είχε εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησή τους. Ο Δήμαρχος καθησύχαζε τότε τις εκφρασμένες ανησυχίες δηλώνοντας ότι «όλα θα γίνουν με τον ρυθμό που πρέπει».

Δύο χρόνια αργότερα, είναι αρκετά για να εκφράσουμε τις ίδιες ανησυχίες ή να περιμένουμε λίγο, ίσως μέχρι τη λήξη της δημαρχιακής σας θητείας κ Δήμαρχε;
Υ.Γ. Ας ανατρέξουν όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα στις ανακοινώσεις για τον καταμετρημένο αριθμό σε 7 πόλεις που ήδη λειτούργησαν δομές αστέγων – και δεν ήσαν κομμουνιστές οι Δήμαρχοι – και ας τον συγκρίνουν με τα νούμερα που δίνει στη δημοσιότητα κατά καιρούς ο κ. Τουλγαρίδης του ΚΟΔΗΠ. Θα προκύψουν ενδιαφέροντα στατιστικά.
Γιάννης Λάμπρου

Πρώην μέλος Δ.Σ. ΚΟΔΗΠ εκπροσωπώντας τη ΡΑΠ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ

Μοιραστείτε το άρθρο!