Συνέντευξη του Γιώργου Ρώρου στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.
- Ποιες είναι οι προτάσεις σας ως δημοτική παράταξη προκειμένου η Πάτρα να μπει σε δυναμική αναπτυξιακή τροχιά;
Η Πάτρα εδώ και αρκετά χρόνια υπέστη τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης, της πλήρης εξάρτησης από τις κεντρικές εξουσίες αλλά και των πελατειακών σχέσεων που διαπερνούσαν όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Ειδικά η νέα γενιά της Πάτρας βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανεργία και την περιθωριοποίηση. Την τελευταία δημαρχιακή περίοδο, η δογματική προσήλωση σε ιδεοληπτικές αντιλήψεις οδήγησε στην οχύρωση πίσω από αδιέξοδους αγώνες χωρίς να προτείνεται κάποια ορατή οδός διαφυγής από αυτή την σπείρα της καθυστέρησης, της υπανάπτυξης και της εσωστρέφειας. Θέλουμε μια Πάτρα πρωταγωνιστή στις εξελίξεις, με συνεκτικό τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζεται αφενός στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αφετέρου στη δυνατότητα που της δίνουν τα πλούσια δίκτυά της – οδικά, σιδηροδρομικά, θαλάσσια, ενεργειακά, πολιτιστικά.
- Η ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας με την κατασκευή νέου εμπορικού τομέα, ο εκσυγχρονισμός του με την αξιοποίηση νέων ενεργειακών πηγών, όπως το φυσικό αέριο, και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Πάτρας ως καίριος κόμβος σύνδεσης της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
- Την ίδια στιγμή η Πάτρα καλείται να αναμετρηθεί με την πρόκληση – αλλά και ευρωπαϊκή υποχρέωση – της διαχείρισης των απορριμμάτων της κατά τρόπο ρεαλιστικό, περιβαλλοντικά ορθό και οικονομικά βιώσιμο. Αναμετράται με την προσπάθεια να γίνει η ανακύκλωση κτήμα των πολλών και η κυκλική οικονομία κατευθυντήρια γραμμή της αυτοδιοικητικής δραστηριότητας.
- Μετράει τις δυνατότητές της στη διαχείριση των πόρων της με προτεραιότητα το πόσιμο νερό. Η διαχείριση του, σχεδόν ολοκληρωμένου, φράγματος Πείρου-Παραπείρου με βασικό μέτοχο τον Δήμο Πατρέων θα εξασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα φθηνού πόσιμου νερού για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.
- Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιοριστεί τοπικά σε μία πόλη. Έχουμε επίγνωση ότι ο ρόλος της Πάτρας επιτελεί το ρόλο μιας μητρόπολης στη Δυτική Ελλάδα σύροντας ως ατμομηχανή τα βαγόνια της ανάπτυξης για μια ευρύτερη περιοχή.
- Τέλος, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων που θα προκύψουν από την σχεδιαζόμενη υπογειοποίηση του τρένου εντός του αστικού ιστού θα προσδώσει την απαραίτητη ανάσα του ρυμοτομημένου χώρου ώστε η παραλιακή ζώνη να αποτελέσει μία όαση δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και πόλος έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.
Με λίγα λόγια θεωρούμε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Υποδομές που θα διευκολύνουν την αύξηση του παραγόμενου πλούτου και κοινωνική ανταπόδοση μέσα από τη μείωση της ανεργίας και τη συνεισφορά στα έσοδα του Δήμου
- Πως εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;
Η απλή αναλογική αποτέλεσε ένα χρόνιο αίτημα όχι μόνο της αυτοδιοίκησης αλλά συνολικά της μεταπολιτευτικής κοινωνίας. Η εφαρμογή της θα λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα.
Αφενός, δίνοντας την ευκαιρία στο δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει τις αποφάσεις του στη σύνθεση των απόψεων καλλιεργεί τον διάλογο και επιτρέπει τον αντίλογο, ενισχύει τα επιχειρήματα χωρίς να κρύβει τη διαφωνία. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται αποφάσεις της πόλης και όχι της επίπλαστης πλειοψηφίας της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Διευρύνεται, έτσι, η νομιμοποιητική βάση των αποφάσεων.
Αφετέρου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της συμμετοχής στα κοινά ως βασική παράμετρος της έννοιας του δημότη αφού ο λόγος του, ακόμα και μειοψηφικός, λαμβάνεται υπ΄ όψιν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που τον αφορούν.
Δεν θα πρέπει δε, να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η απλή αναλογική αποθαρρύνει την ταύτιση του δημοτικού διοικητικού μηχανισμού με τη δημοτική αρχή, συνεισφέρει στην αυτονόμηση της διοίκησης από τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο και κατά συνέπεια, διαρρηγνύει τις πελατειακές σχέσεις των δημοτών και των,πανίσχυρων έως σήμερα, Δημάρχων.
- Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική; Επίσης τι προτείνετε ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που ταλανίζει την αυτοδιοίκηση;
Θεωρούμε απαραίτητο τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σαφή όρια και δυνατότητες. Παράλληλα, αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και σύνδεση των δεδομένων των Δήμων με ευρύτερες βάσεις δεδομένων της κεντρικής διοίκησης ώστε να αποφεύγεται, για παράδειγμα, η προσκόμιση του ίδιου εγγράφου σε διαφορετικές υπηρεσίες. Η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής, η ανάπτυξη υπηρεσιών κατ΄ οίκον εξυπηρέτησης του πολίτη, η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών μορφών επικοινωνίας του δημότη με τις δημοτικές υπηρεσίες και αναφοράς προβλημάτων και δυσλειτουργιών είναι μικρές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές που θα εμπεδώσουν το αίσθημα μιας αυτοδιοίκησης που βρίσκεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δίπλα στον δημότη και θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να ελέγχει διαρκώς τα πεπραγμένα του Δήμου στον οποίο κατοικεί.
Η ίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου Πόλης, στο οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς της πόλης, θα ενισχύσει την πολύπλευρη αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Έχουμε την πεποίθηση ότι η κοινωνική πολιτική αποτελεί το περίγραμμα και την ουσία όλων των επιμέρους πολιτικών του Δήμου. Κοινωνική πολιτική σημαίνει πολιτική για τους πολλούς και όχι μόνο προνοιακή πολιτική για τους αποκλεισμένους. Σημαίνει ποιότητα ζωής για όλους, ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους αλλά και ενίσχυση των πιο αδύνατων. Αυτό απαιτεί οριζόντιες αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται ένας Δήμος με βάση την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι περιορισμό στη διαχείριση των επιδομάτων. Για αυτό θέτουμε ως προϋπόθεση αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης τον αγώνα για δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνική ανταποδοτικότητα.