15Μαρ

Μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και η υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής.

Μάρτιος 15, 2019 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0

Εδώ και μερικά χρόνια, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, άρχισε πιλοτικά, σε δύο πόλεις ανά χώρα, να εγκαθίσταται το νέο σύγχρονο δίκτυο 5G. Στην Ελλάδα οι δύο πιλοτικές πόλεις  είναι η Πάτρα και τα Τρίκαλα. Ενώ στα Τρίκαλα έχουν ήδη εγκαταστήσει και χρησιμοποιούν το νέο δίκτυο, στην Πάτρα ακόμα το σκεφτόμαστε.

Το νέο δίκτυο δεν έχει καμία σχέση με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Δεν είναι αναβάθμιση των δικτύων 3Gκαι 4G. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό στην εφαρμογή και τις δυνατότητες που θα προσφέρει. Μεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερες εφαρμογές για το κοινωνικό σύνολο (πχ. Τηλεϊατρική,)

Αυτό που φοβίζει τους πολίτες είναι το πλήθος των πομπών που θα εγκατασταθούν στην πόλη, που θα είναι πολλαπλάσιες από τις σημερινές. Αυτό είναι λάθος. Περισσότεροι πομποί δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερη ακτινοβολία. Οι νέες κεραίες του 5G θα εκπέμπουν σε πολύ μικρότερη ισχύ και ακτίνα, οπότε και η ακτινοβολία θα είναι μικρότερη από τις σημερινές παραδοσιακές κεραίες που εκπέμπουν πολλά χλμ μακριά.

Επίσης η νέα αυτή τεχνολογία επιτρέπει την εστιασμένη εκπομπή προς τους χρήστες μόνο όταν αυτοί χρησιμοποιούν την συσκευή τους. Όταν η συσκευή είναι αδρανής, η εκπομπή αδρανοποιείται. Έτσι, για παράδειγμα, τα βράδια η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση θα είναι μηδαμινή.

Πίσω από αυτό το φόβο του κόσμου κρύβεται και η δημοτική αρχή του ΚΚΕ στην Πάτρα. Φυσικά οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί είναι παντελώς υποκριτικές, καθώς ο δήμος πριν μερικά χρόνια νοίκιασε στο δημοτικό στάδιο χώρο σε ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κεραίες μεγάλης εμβέλειας και πολλαπλάσιας ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης από αυτή που θα έχει το δίκτυο 5G. Αυτές θα είναι καλές σοσιαλιστικές (!) κεραίες μάλλον.

Επίσης σημαντικό είναι να τονίσουμε και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην Πάτρα, από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων του επιστημονικού πάρκου, περισσότερες από 400 άμεσες νέες μόνιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην πόλη, και μάλιστα θέσεις για νέους επιστήμονες.

Αν η πόλη χάσει την ευκαιρία να εγκαταστήσει ένα δημοτικό δίκτυο νέας τεχνολογίας, τότε στο άμεσο μέλλον θα έρθει ένας τηλεπικοινωνιακός κολοσσός και θα το κάνει μόνος του, και σίγουρα η χρήση του θα είναι ακριβότερη για την λαϊκή οικογένεια, ο δήμος θα στερηθεί εσόδων, ενώ τα κέρδη των μονοπωλίων θα πολλαπλασιαστούν.

Η Πάτρα έχει μια τεράστια ευκαιρία να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο και γρήγορο δίκτυο και οινέους να μείνουν στον τόπο μας. Όμως τα περιθώρια στενεύουν με κίνδυνο να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Ήρθε η ώρα και στην Πάτρα για μια νέα δημοτική αρχή που θα ξέρει να διαχειριστεί την νέα εποχή, και όχι μια δημοτική αρχή που λειτουργεί σαν κατευθυνόμενο σωματείο, διαρκώς καταγγέλλοντας και αφήνοντας την μία ευκαιρία μετά την άλλη να χάνονται.

 

* To Άρθρο δημοσιεύθηκε στην στήλη Παρεμβάσεις της εφημερίδας Πελοπόννησος.

Μοιραστείτε το άρθρο!