Ώρα Πατρών

11Απρ

Μιλώντας για τουρισμό…

Απρίλιος 11, 2019 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0

Αφορμή μου έδωσε o καταιγισμός εκδηλώσεων που το επόμενο διάστημα είτε θα λάβουν χώρα στην πόλη μας από τοπικούς συλλόγους-φορείς.

Τις επόμενες ημέρες στη πόλη και στους δρόμους της Πάτρας και της Αχαΐας θα ακούγονται κινητήρες και θα λιώνουν λάστιχα προσφέροντας πλούσιο θέαμα και επισκέπτες από τις γύρω περιοχές

Το ίδιο θα κάνουν μερικές μέρες αργότερα οι σφήκες με την Πανελλήνια συγκέντρωση στην Πάτρα. Η φιλότιμη προσπάθεια του τοπικού συλλόγου θα βγάλει ασπροπρόσωπη την πόλη με περιήγηση, ξενάγηση κλπ. Στηριζόμενη σχεδόν μόνο στο φιλότιμο και την αγάπη για το δίτροχο σύμβολο, μιας και εν πολλοίς κανείς δε φαίνεται οργανωμένα να «εκμεταλλεύεται»  αυτόν τον εθελοντισμό που αποδίδει στην πόλη πολλαπλά.

Λίγες ημέρες μετά άλλη μια  οργανωμένη από το εξωτερικό εκδήλωση-ράλλυ ιστορικών αυτοκινήτων (TOURAMICAL) θα περάσει από την πόλη μας.
Άνθρωποι και αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν από το Βέλγιο….θα οργώσουν την Ελλάδα κάνοντας τουρισμό και δεν αποκλείεται μιας και κατά βάση πρόκειται για επιχειρηματίες, να συνδυάσουν το τερπνό μετά του ωφελίμου αναζητώντας τις ευκαιρίες που οι ίδιοι έχουν στο μυαλό τους με συμφωνίες ή αγορές.

Ήδη προ καιρού, είχαν ανακοινώσει ότι στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνουν την Πάτρα ως ενδιάμεσο σταθμό της παραμονής τους και φαίνεται ότι το διαφημίζουν πιο πολύ από ότι εμείς στην πόλη μας….

Θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις τον Ιούνια με το club της Ferrari, και άλλες δίτροχα ή τετράτροχα και μάλλον θα προσπεράσουν μην έχοντας την προσοχή που πρέπει, αφού μέχρι σήμερα ουδείς ασχολείται σοβαρά….εκτός από τους ίδιους τους χομπίστες…


Όσο ανοίγει ο καιρός και μπαίνει το καλοκαίρι στο παιχνίδι μπαίνουν και τα θαλάσσια σπορ που συμμετέχουν σε όλο αυτό τον καταιγισμό εκδηλώσεων και  προσφέρουν απλόχερα  στη πόλη δυνατότητα για προσέλκυση επισκεπτών και υψηλού επιπέδου τουρισμού, με κοντινότερο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που φέτος διοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο το Μάη.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα κοινό και ένα περιβάλλον που μακράν απέχει από το γνωστό βραχιολάκι ξενοδοχείου ή τον τουρίστα με το μπουκάλι στο χέρι που στο τέλος ξερνοβολά σε μια γωνιά.

Και όμως τα οφέλη από τη φιλοξενία τέτοιων εκδηλώσεων αλλά και άλλων θεματικών δραστηριοτήτων είναι ελάχιστα μιας και δεν υπάρχει προσπάθεια από την πόλη να προβάλει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίνονται.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Πάτρα σχεδόν έγινε αφιλόξενη πόλη, όπου οι επικεφαλείς της Δημοτικής αρχής, σχεδόν επιδεικτικά απέχουν από μία προσπάθεια προβολής και στροφής σε πυλώνες της οικονομίας που μπορούν να προσφέρουν νέο χρήμα και θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, έχοντας μόνο κατά νου να ζητάνε προσλήψεις, χρηματοδότηση και να καταγγέλλουν τους κακούς ιδιώτες που έχουν ως σκοπό το κέρδος.


Η Πάτρα επιβάλλεται και πρέπει να αγωνιστεί σε όλες τις  κατευθύνσεις για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και την μειονεκτική θέση που βρίσκεται έναντι άλλων πόλεων ή περιοχών που έχουν επενδύσει σημαντικά στον  τουρισμό.

Δε επιτρέπεται να περνάν οι ευκαιρίες δίπλα σου και να μην απλώνεις το χέρι σου να τις αρπάξεις. Επιβάλλεται να ξεκινήσεις τη δουλειά σήμερα κιόλας, εκμεταλλευόμενος πρώτα τα προτερήματα που έχεις σαν πόλη λόγω θέσης, λόγω μεγέθους και λόγω ομορφιάς εντός του αστικού ιστού αλλά και στις γύρω από την πόλη κοντινές αποστάσεις.
Η Πάτρα έχει μόνο μία επιλογή. Να επανακάμψει και να δημιουργήσει όλες αυτές τις συνθήκες που θα τις επιτρέψουν να δουλεύει δώδεκα μήνες το χρόνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη

¨ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ¨ και υποψήφιο Δήμαρχο ¨Γιώργο Ρώρο¨

Ιδρυτικό μέλος και πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣ της

ιστορικής λέσχης ιστορικού αυτοκινήτου ¨Ε.Λ.Ι.Α¨

Μοιραστείτε το άρθρο!