13Απρ

Μουσείο Οίνου στην Achaia Clauss, του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Απρίλιος 13, 2019 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ACHAIACLAUSS (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ)

 

του Δημήτρη Παπαδόπουλου-Μουσειολόγου-Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με το συνδυασμό «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ»

Η δημιουργία και ένταξη ενός Μουσείου Οίνου στην Achaia Clauss, υπό τη στέγη του δικτύου των μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) αποτελεί μια ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα για τη διαφύλαξη της μνήμης και της συμβολής, αφού κάνουμε λόγο για την πρώτη οινοποιία με συνεισφορά στον βιομηχανικό, αγροτικό και πολιτιστικό τομέα της Ελλάδας.Ο σχεδιασμός ενός in situ (τεχνουργήματα που δεν έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση) εκθεσιακού χώρου που θα συγκροτεί μια επιτόπια ερευνητική αφετηρία.

Με των ανωτέρω σχεδιασμό δίνονται αρκετά αναπτυξιακά κίνητρα σε απομονωμένες περιοχές του Δήμου Πατρέων και επιτυγχάνεται η αποκέντρωση των δημοτικών πολιτιστικών δομών. Επιπρόσθετα ενισχύεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας μέσω μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για μαθητές σε τομείς όπως ο τρύγος, η κατασκευή βαρελιών, η τυποποίηση κ.ά., τομείς που έχουν εκλείψει να γίνονται τομείς ενδιαφέροντος από τους νέους. Τα προϊόντα αμπελουργίας ακόμα και σήμερα ευδοκιμούν, αφού γίνονται αξιόλογες προσπάθειες με διεθνείς βραβεύσεις στην περιοχή της Αχαΐας.Συνεπώς, η λειτουργία του μουσείου είναι άμεσα συνυφασμένη με την τοπική κουλτούρα των κατοίκων.

Η ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία για το κοινό θα είναι επιτυχημένη με άρτιο επιστημονικό προσωπικό (μουσειολόγους, συντηρητές, ξεναγούς), αφού θα αναβιώσει την αίγλη του εκθεσιακού χώρου.

Το Μουσείο Οίνου Achaia Clauss μπορεί, να εντάξει πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως διεθνή συνέδρια οινολογίας, θεματικά φεστιβάλ, ημέρες γευσιγνωσίας με στόχο την προώθηση των προϊόντων, σεμινάρια για αμπελουργούς κ.ά.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα πρέπει, να συνυπολογιστεί και η ευνοϊκή θέση τόσο από πλευράς θεαματικής οπτικής της πόλης, όσο και η οδική πρόσβαση αποτελεί κίνητρο μαζικής επισκεψιμότητας (πέρα της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου).

Το όλο εγχείρημα δεν απαιτεί μεγάλο χρηματικό κόστος.Δεδομένης της αδιάκοπης λειτουργίας ως εκθεσιακού χώρου, δεν απαιτείται ούτε ιδιαίτερη μουσειογραφική επανέκθεση των αντικειμένων, μόνο ενισχυμένο εποπτικό υλικό με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων καθώς και η πρόβλεψη των περιβαντολλογικών συνθηκών των εκθεμάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο!