Ώρα Πατρών

6Μαΐ

Συνέντευξη του Γιώργου Ρώρου στην εφημερίδα Εποχή.

Μάιος 06, 2019 Δραστηριότητα 0

1) Η Πάτρα είναι μια περιοχή με υψηλή ακόμα ανεργία. Ο δήμος τι μπορεί να κάνει, κατά τη γνώμη σας, για την αντιμετώπιση του ζητήματος;

Προκαλεί απορία το γεγονός ότι ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα η ανεργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και κυμαίνεται στο 18,5% στην Πάτρα της κομμουνιστικής δημοτικής αρχής είναι ακόμα σταθερά στο 34%. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη να δούμε το θέμα της ανεργίας με όρους πραγματικούς και όχι ιδεοληπτικούς, με όρους ανάπτυξης και όχι οπισθοδρόμησης. Προϋπόθεση της δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι η ύπαρξη νέων έργων στην περιοχή, η επανεπένδυση των όποιων κερδών υπάρχουν των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της πόλης στους τομείς του τουρισμού, των καινοτόμων επιχειρήσεων, η αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών, όπως τα τρία Πανεπιστήμια, το μεγάλο λιμάνι, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πάτρας, τη γειτνίαση με μεγάλου ενδιαφέροντος τόπους όπως η Αρχαία Ολυμπία, τα Καλάβρυτα, οι Δελφοί. Αυτά σημαίνουν ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο στο οποίο πρέπει να δεσμευθεί όλη η πόλη σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα, σημαίνουν την αλλαγή φιλοσοφίας και στάσης της δημοτικής αρχής προς ένα μοντέλο σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό. Καμία δημοτική αρχή δεν πρέπει να μείνει πίσω στην υπεράσπιση των κεκτημένων στην εργασία αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να μείνει πίσω στη διεκδίκηση νέων θέσεων εργασίας, στην υπεράσπιση της επιχειρηματικότητας με κοινωνικά ανταποδοτικά οφέλη.

2) Έχετε μιλήσει για την ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού, αλλά και εν γένει της πόλης, με ποια μέτρα θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό;

Η Πάτρα πρέπει να «συμφιλιωθεί» με το λιμάνι της. Αυτό σημαίνει συμφωνία στόχων αλλά και προοπτικών ανάπτυξης. Η λιμενική δραστηριότητα στις αρχές του 20ού αιώνα αποτέλεσε αφενός το μέσο με το οποίο η Πάτρα ήρθε σε επαφή, οικονομική και πολιτιστική, με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρααφετέρου τον μοχλό ανάπτυξης για μια ολόκληρη περιοχή, αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα, το λιμάνι διεκδικεί πάλι αυτούς τους ρόλους όχι μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή αλλά ως διαμετακομιστικό κέντρο βιομηχανικών προϊόντων που προέρχονται από περιοχές ακόμα και εκτός Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, η πρόκληση να κρατηθεί έστω για λίγες ημέρες ο διερχόμενος από το λιμάνι τουρισμός καθιστά μονόδρομο μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική. Αυτή εμπεριέχει δράσεις πληροφόρησης για κοντινούς δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό του κέντρο, η ανάδειξη καινούριων όπως η οινοποιία της AchaiaClauss, η αξιοποίηση της μαρίνας της Πάτρας ως αφετηρία ναυτιλιακού τουρισμού με προορισμό τα Ιόνια νησιά και ως ναυταθλητικό κέντρο, η ενοποίηση και ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και των όμορων εγκαταλελειμμένων κτιρίων με κύριες δραστηριότητες την αναψυχή, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

3) Το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο είναι έντονο στην πόλη. Ποια μέτρα προτείνετε για τη φιλοξενία και την ένταξη αυτών των ανθρώπων στο δήμο;

Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Πάτρα δεν έχει την ένταση του παρελθόντος. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά δεν είναι ιδιαίτερα έντονος τα τελευταία χρόνια, ως εκ τούτου κρίνεται ως διαχειρίσιμος. Ωστόσο, απουσιάζουν μόνιμες δομές που θα καλύπτουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες αυτών των ανθρώπων, όπως η στέγαση, η τροφή, η προσωπική υγιεινή, η ψυχολογική υποστήριξη, η νομική πληροφόρηση. Από την πλευρά του ο Δήμος μπορεί να συνδράμει σε ένα μέρος από αυτά ωστόσο, αυτό που σίγουρα μπορεί, είναι να αναπτύξει συνέργειες, συνεργασίες με αρμόδιους φορείς και οργανώσεις μέσα από χρηματοδοτούμενα προγράμματα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και να προωθήσει πολιτικές ένταξης στην τοπική κοινωνία.

4) Η Πάτρα έχει σημαντικό πολιτιστικό χαρακτήρα, τι πρέπει να κάνει ο δήμος για την ανάδειξή του;

Η Πάτρα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον στηριζόμενη στο πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Ας σημειωθεί ότι όταν η Ελλάδα έφτανε στη Λάρισα στην Πάτρα λειτουργούσε το θέατρο Απόλλων, ένα θέατρο αντίγραφο της σκάλας του Μιλάνο, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλλερ. Εξάλλου, η Πάτρα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα βρέθηκε σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό της Δύσης δημιουργώντας ένα μοναδικό κράμα πολιτισμού που συνδύασε τις δυτικές επιρροές στις τέχνες, την οικονομική δραστηριότητα, τις αρχιτεκτονικές κατασκευές, με την ανατολίτικη παράδοση, τον Καραγκιόζη, τον πολιτισμό των Μικρασιατών προσφύγων, το ρεμπέτικο, τον παραδοσιακό χορό και τραγούδι, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Επτανήσιων μετοίκων αλλά και της πλούσιας Καθολικής κοινότητας. Ο πολιτισμός της Μεσογείου, λοιπόν, είναι παρόν και έντονος σε κάθε γωνιά της Πάτρας, εκφράζεται με το Καρναβάλι της αλλά και τα πολυθεματικά Φεστιβάλ που πρέπει να δώσουν χώρο στους τοπικούς δημιουργούς να αναπτύξουν τις τέχνες τους.

5) Σε ποια άλλα ζητήματα της πόλης εστιάζει το πρόγραμμά σας;

Το πρόγραμμα της ΩΡΑ Πατρών θέτει δύο κύρια πεδία ενασχόλησης, τα προβλήματα των νέων και την ανεργία. Θεωρούμε ότι η απάντηση πρέπει να είναι η κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της Πάτρας. Αυτό σημαίνει επενδύσεις με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία και κοινωνικά ανταποδοτικές, ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης, βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της με φιλικότητα στη χρήση των δημόσιων και δημοτικών χώρων και κτιρίων, δημιουργία υποδομών που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, το πράσινο, ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών δικτύων, εθνικές οδοί, τρένο, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών όπως τα δίκτυα 5G, εισαγωγή του φυσικού αερίου στην οικιακή και βιομηχανική κατανάλωση.

Μοιραστείτε το άρθρο!