Οι θέσεις της παράταξης για την ανάπτυξη και την εργασία.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Αγαπητοί φίλες & φίλοι
Όταν ο αυριανός δήμαρχος κ Ρώρος Γιώργος μου ζήτησε να συγκροτήσω την ομάδα προκειμένου να διατυπώσουμε τις θέσεις της παράταξης για την ανάπτυξη , το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου ήταν το πώς θα απαντούσαμε στον άνεργο, στον νέο επιστήμονα , στον κάθε συμπολίτη μας που περιμένει ρεαλιστικές προτάσεις και όχι ανέξοδες υποσχέσεις.
Η Εμπειρία από την συμμετοχή στον εμπορικό σύλλογο που ο πρόεδρος κ Ρώρος Γιώργος πολλάκις έχει αναφερθεί σε θέματα ανάπτυξης της πόλης ήταν οδηγός για την αξιοποίηση εκλεκτών συνάδελφων και συν-υποψήφιων.
Η Πρόταση της δημοτικής παράταξης και του κ. Ρώρου , σχετικά με την ανάπτυξη στην πόλη μας μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη συζήτηση με στόχο πάντα το κοινό καλό των συνδημοτών μας και τα οφέλη από αυτή να αποτελέσουν τμήμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού, συμφωνημένου με τις παραγωγικές τάξεις και βέβαια κοστολογημένου.
Στα κείμενα που ακολουθούν δεν αναπτύσσουμε την πεπατημένη των συνθηματολογιών , αλλά προσπαθήσαμε να αναλύσουμε , να εξηγήσουμε τις προτάσεις μας για να δώσουμε στον αναγνώστη την δυνατότητα να τοποθετηθεί να κατανοήσει και κυρίως συμβάλλει ο ίδιος στην διαμόρφωση της αναπτυξιακής πορείας που έχει ανάγκη η πόλη. Οι προτάσεις μας έχουν την ευελιξία να αναπλάθονται διαρκώς είτε με την δική σας συμβολή είτε από τα ίδια τα γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτές τις προτάσεις.
Τέλος δεν ακολουθούμε τον δρόμο της απαξίωσης, του μηδενισμού των όσων διαχρονικά έχουν γίνει στην πόλη, για αυτό και δεν θα αναφερθούμε σε νέα πάτρα, νέο ξεκίνημα, όλα από την αρχή κλπ μηδενιστικές ατάκες που δεν προσφέρουν τίποτα στον συνδημότη μας, αλλά δρούμε συμπληρωματικά και με γνώμονα τις δυνατότητες της πόλης μας για εξωστρέφεια, για ποιότητα ζωής για αυτό και επιλέξαμε τον τίτλο τΩΡΑ Πρόοδος για την Ανάπτυξη και την Εργασία, για να δώσουμε διέξοδο στην τοπική οικονομία να ανθήσει.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Οικονομική κρίση δεν επηρέασε μόνο το βιοτικό επίπεδο των πολιτών , αλλά και αυτή καθ’ αυτή την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Σημαντική μείωση των πόρων από την μια και η εντεινόμενη εξαθλίωση των νοικοκυριών από την άλλη, οδήγησαν πολλά δημοτικά συμβούλια που σέβονταν τον δημότη τους, να αναθεωρήσουν τον τρόπο σκέψης τους, να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις που τους εγκλώβιζαν και να προσπαθήσουν για εξεύρεση νέων πηγών εσόδων προκειμένου να διασφαλίσουν ευκαιρίες για θέσεις εργασίας.
Έτσι, πολλοί δήμοι της χώρας , ανέλαβαν τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης μέσω μιας συστηματοποιημένης συνεργασίας με τους εκάστοτε τοπικούς παραγωγικούς φορείς και γενικότερα με ολόκληρο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πόλης. Οι τοπικές αυτές συνεργασίας μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων έφεραν διττά θετικά αποτελέσματα. Ενίσχυσαν αφ’ ενός μια κοινή συλλογική ταυτότητα στο εξωτερικό (πόλης και επιχειρήσεων) και αντιμετώπισαν αφ’ ετέρου αποτελεσματικά τοπικά προβλήματα (τουρισμό, εξαγωγές τοπικών προϊόντων, αναπλάσεις αστικών περιοχών κ.λπ.).
Πιο συγκεκριμένα, από το 2014 η πλειονότητα των δήμων στην Ελλάδα προχώρησε σε αλλαγές , άλλες με επιτυχία άλλες όχι , προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τα προγράμματα Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ .Υπέβαλαν σωρεία μελετών για αναπλάσεις και προσπάθησαν να δώσουν το οικονομικό τους στίγμα – ταυτότητα, προβάλλοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα ,και τα σημεία της αριστεία τους. Έτσι πολλάκις έχουμε ακούσει για τις έξυπνες πόλεις, βιώσιμες πόλεις, ανοιχτές πόλεις κλπ.
Εν κατακλείδι, η Τοπική αυτοδιοίκηση σε άλλες πόλεις της χώρας μας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό και το δημοτικό αφήγημα ενεθάρρυνε την ανάπτυξη, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και τις αντίστοιχες πολιτικές που θα το προωθούσαν μέσω συνεργασιών πάντα με τους παραγωγικούς φορείς. Πολλοί από τους συνυποψηφίους μου που βρισκόμαστε σχεδόν κάθε μήνα σε διαφορετική πόλη της Πελοποννήσου και των Ιόνιων νήσσων , γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλουν αυτοί οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια. Φωτεινά παραδείγματα αναφέρουμε τη Σπάρτη, το Γύθειο, τη Καλαμάτα, τα Φιλιατρά, τη Κυπαρισσία κλπ
Δυστυχώς ο δήμος της Πάτρας δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο κατάλογο των δυναμικών και προοδευτικών τοπικών αρχών, δεδομένου ότι ο απερχόμενος δήμαρχος εξαρτώμενος πλήρως από την δογματική γραμμή του πολιτικού του φορέα, δεν είχε τη διάθεση να υπηρετήσει την αναπτυξιακή τροχιά της πόλης μας καίτοι πολλάκις το σύνολο των επαγγελματικών – παραγωγικών φορέων , του υπέδειξε την πρακτική άλλων πόλεων που με επιτυχία διαχειρίστηκαν τα νέα δεδομένα που η οικονομική κρίση επέβαλε. Συνέπεια αυτής της μίζερης αντίληψης ήταν η απαξίωση του Τουριστικού προϊόντος για τη Πάτρα και η αποτυχία της σύνδεσης τουρισμού και πολιτισμικής διαχείρισης της πόλης μας.
Ενώ οι περισσότερες πόλεις αναζητούν στρατηγικές για τη βελτίωση της εικόνας τους προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, τις παραδόσεις τους, τα κτηριακά αποθέματα τους, τον σύγχρονο πολιτισμό τους, τη γαστρονομία τους, τις νεανικές κουλτούρες τους κ.λπ., για τον απερχόμενο δήμαρχο δεν υπήρξαν ποτέ προτεραιότητες σε αυτά τα επίκαιρα ζητήματα. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις βρήκαν ανέτοιμη αλλά και αρνητική την απερχόμενη δημοτική αρχή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες, ψηφιακά εργαλεία τεκμηρίωσης, ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας, συνεργασίας δήμου και τοπικών επιχειρήσεων για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης μας.
Πολλές πόλεις στην Ελλάδα και ειδικά τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν εκπονήσει και υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία σχέδια ανάπλασης. Στην Πάτρα της κρίσης και παρά το ότι από τον Ιανουάριο του 2017 έχουν εγκριθεί 88.997.000 € , ο απερχόμενος δήμαρχος κος Πελετίδης δεν έκανε καμία προσπάθεια για να υλοποιήσει το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης παρά το γεγονός ότι τέτοια σχέδια ανάπλασης της πόλης θα μπορούσαν να συμβάλουν μακροπρόθεσμα σε καταπολέμηση της ανεργίας και στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο απερχόμενος δήμαρχος της Πάτρας κος Πελετίδης δεν κατάφερε να «εκμεταλλευτεί» τα δύο παγκόσμια αναγνωρισμένα σήματα , αυτό του Πολιούχου και προστάτη της πόλης Αγ. Ανδρέα ( θυμίζω την άρνηση του δήμου να συμμετέχει στην λιτανεία προφασιζόμενος συνέλευση δημάρχων) , αλλά και το εμπορικό σήμα του Πατρινού Καρναβαλιού, του καρναβάλι της Ευρώπης. Ακόμη, για τον απερχόμενο δήμαρχο ήταν εντελώς αδιάφορο το γεγονός της επιτακτικής ανάγκης για χάραξη και εφαρμογή στρατηγικών μάρκετινγκ και branding της Πάτρας παρά το γεγονός ότι ο Άγιος Ανδρέας, το Πατρινό Καρναβάλι , η Αχαΐα Κλάους και μοναδικά τοπικά προϊόντα αποτελούν σημεία παγκόσμιας αναφοράς.
Επίσης παρά το ότι οι δημότες επέβαλαν στις εκλογές του 2014 ως επιτακτικό ζήτημα (τα αυτονόητα) , την λύση στην διαχείριση απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό , την αστική ανάπλαση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση , αλλά και οι παραγωγικοί φορείς έθεσαν ως μεγάλο πρόβλημα την ύδρευση, σιδηρόδρομο, το φυσικό αέριο, τίποτα από αυτά δεν έγιναν με αποτέλεσμα η Πάτρα να χάσει ουσιαστικά 5 χρόνια , να οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία, με την ανεργία 34% (μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη) και να χάσει μεγάλο μέρος του επιστημονικού δυναμικού της , κυρίως από νέους επιστήμονες.
Ως επιτομή όσων προηγήθηκαν και ως συνολική αποτίμηση μπορούμε να πούμε ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας αλλά και της πόλης μας για οικονομική ανάταση, ιδίως μετά την εκτεταμένη αποβιομηχανοποίηση , δυστυχώς δεν μας άγγιξε σαν δημότες της Πάτρας, παρά το γεγονός ότι δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι τελείωσαν και συνέδεσαν την Πάτρα με την Εγνατία μέσω της Ιόνιας οδού αλλά και με την Αθήνα και Τρίπολη – Καλαμάτα.
Στην ελληνική πραγματικότητα το ζήτημα που τίθεται σθεναρά είναι η κοινωνική, οικονομική ενδυνάμωση αλλά και χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών. Με άλλα λόγια , πρέπει η πόλη να «πουλάει», γιατί όταν «πουλάει» η πόλη εισπράττουν οι πολίτες. Επιτυχημένη οικονομία είναι η εξειδικευμένη οικονομία ! Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν προΐστανται απλώς ενός οργανισμού στον τόπο τους. Έχουν την υποχρέωση, να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν και να επιλέγουν σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους δημότες, τους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης του τόπου.
Στην Πάτρα που αγαπάμε , που ζούμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος , οι νέες τεχνολογίες , οι μεταφορές, ο εκσυγχρονισμός των τηλεπικοινωνιών , η σύνδεση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η επένδυση στον αθλητισμό, τουρισμό, πολιτισμό, στην ποιότητα ζωής, στην εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και η χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής , αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Γ. Ρώρου , του ανθρώπου που από την θέση του προέδρου του πιο εμβληματικού συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, πολλάκις έχει επισημάνει και έχει προσπαθήσει η πόλη να αποκτήσει το δικό της αφήγημα για να γίνει η Πάτρα από ουραγός , πρωτοπόρα.
Η Ομάδα μας έχει επεξεργαστεί μια σειρά προτάσεων που θα αποτελέσουν υποσύνολα ενός στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ανάγκη η πόλη και είναι
Εμπνευστής: Ο Δήμος Πάτρας σε συνεργασία με άλλους παραγωγικούς φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών , τα επιμελητήρια, αλλά και Επιχειρήσεις-Μέλη: Εν δυνάμει όλα τα εμπορικά καταστήματα στη Πόλη της Πάτρας .Λοιπά Μέλη: Πανεπιστήμιο, επιχειρήσεις με συμπληρωματικές δραστηριότητες, (διαχείριση χώρων στάθμευσης, Τοπική Συγκοινωνία κ.λπ.).
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ της ΦΘΙΝΟΥΣΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
- Αναζωογόνηση της εμπορικής αγοράς στην Πάτρα
Στόχοι:
- Ανάπτυξη Loyalty card ( μπορούμε να το δούμε σε συνδυασμό με Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου ΑΚΕ) στην αγορά της Πάτρας που μπορεί να εξαργυρώνεται σε όλα τα καταστήματα μέλη που θα συνεργάζονται
- Ανάπτυξη συστήματος αγοράς έναντι εξαργύρωσης κουπονιών parking
- Προσέλκυση και διατήρηση των επισκεπτών και κατοίκων της Πάτρας.
Οφέλη:
- Αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων
- Ενίσχυση της φήμης και πελατείας των καταστημάτων
- Ανάδειξη της περιοχής
Ενέργειες που μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχία της προσπάθειας
- Προβολή και προώθηση της δράσης προκειμένου να τύχει κοινωνικής στήριξης
- Προσέλκυση μελών σε εμπορικούς δρόμους που γειτνιάζουν
- Ανάπτυξη δεσμών αμοιβαίας εμπιστοσύνης
- Δέσμευση μελών στην επιτυχία του εγχειρήματος
- Διαχείριση Επισκεπτών (Visitors Management) στην Πόλη της Πάτρας που διαθέτει ιστορικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς γενικότερα
Στόχοι:
- Προσέλκυση επισκεπτών και εστίαση σε επιμέρους ομάδες-στόχους, συνολική αναζωογόνηση της πόλης, ανεξαρτήτως δραστηριότητας επιχείρησης.
- Ανάπτυξη θεματικών διαδρομών στο ιστορικό κέντρο με βάση ιστορικά, πολιτισμικά και άλλα ενδιαφέροντα (αναψυχή, μουσεία, παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, τοπική κουζίνα)
- Αναδιευθέτηση κυκλοφοριακού και λειτουργίας των καταστημάτων
- Δημιουργία ποδηλατοδρόμων
- Αξιοποίηση κρουαζιέρας
- Ανάπτυξη έντυπου υλικού και δικτύου γραφείων πληροφόρησης στη Πόλη
- Ανάπτυξη πολύγλωσσου ηλεκτρονικού περιεχομένου, δυνατότητα on-line κλεισίματος πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων
Οφέλη:
- Δημιουργία θετικού brand-name της πόλης – τουριστικού προορισμού
- Πολυκαναλική προβολή της δράσης σε επιλεγμένες τουριστικές αγορές
- Ενέργειες που μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχία της προσπάθειας:
- Σχεδιασμός της δράσης με τοπική διαβούλευση και ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων, προκειμένου να τύχει ευρείας στήριξης και αποδοχής
- Αναζήτηση διεθνών καλών πρακτικών και μεταφορά / υιοθέτηση εκείνων που συνάδουν προς την ιδιαιτερότητα της περιοχής
- Συνεχής βελτίωση και εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών
- Δημιουργία «κοινού κεφαλαίου» για την οργάνωση και την προβολή της δράσης.
- Αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων και των αντίστοιχων επιχειρήσεων
- Τουρισμός το μεγάλο στοίχημα.
Ένα μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει το νέο δημοτικό συμβούλιο είναι ο Τουρισμός και η διαχείριση Επισκεπτών (Visitors Management) στην Πόλη της Πάτρας που διαθέτει ιστορικά μνημεία και τουριστικούς προορισμούς σε μικρή απόσταση.
Η Πόλη μας , η Πάτρα μας έχει το πλεονέκτημα που λέγεται θάλασσα – λιμάνι και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι τουριστικός προορισμός , ιδίως μάλιστα όταν ο προστάτης της πόλης μας ο Αγ. Ανδρέας μαρτύρησε στην πάτρα , έχουμε ένα μεγαλοπρεπή ναό και αποτελεί θρησκευτικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Το πατρινό καρναβάλι επίσης εντάσσεται στα εμβληματικά πολιτιστικά γεγονότα, ένα μοναδικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ πολλών τεχνών. Φυσικά συμμετέχουν χιλιάδες και αυτό το κάνει το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με διεθνή αναγνώριση. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να προσδώσει μεγάλη και με διάρκεια προστιθέμενη αξία και λοιπά οφέλη.
Το μοντέλο του «Ευφυούς Τουρισμού»
Στο πλαίσιο στρατηγικού ανασχεδιασμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας, δημιουργήθηκε το μοντέλο του «Ευφυούς Τουρισμού», του οποίου σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός παραμένει ο εντοπισμός και η βέλτιστη αξιοποίηση των «δυνατών» σημείων της τοπικής οικονομίας, η αξιοποίηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου και η δέσμευση των παραγωγικών μερών (stakeholders) σε υψηλά πρότυπα ποιότητας.
Λειτουργικά, ο ευφυής τουρισμός βασίζεται σε τρεις διαστάσεις, η οποίες προκύπτουν από τις στρατηγικές ανάπτυξης που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Στην εκπόνηση μελέτης στα πρότυπα της στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση, μέσω της οποίας χαρτογραφείται η τοπική οικονομία, εντοπίζονται οι τομείς αριστείας και τα υφιστάμενα ή εν δυνάμει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
- Στην ενίσχυση των δομών Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας δια της οποίας διευρύνεται η παραγωγική βάση και αξιοποιείται το τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο
- Στην τήρηση Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η δέσμευση των φορέων και τοπικών παικτών, σε κοινά αποδεκτά πρότυπα κα διαδικασίες παραγωγής
Στόχοι:
- Προσέλκυση επισκεπτών και εστίαση σε επιμέρους ομάδες-στόχους, συνολική αναζωογόνηση της πόλης, ανεξαρτήτως δραστηριότητας επιχείρησης.
- Ανάπτυξη θεματικών διαδρομών στο ιστορικό κέντρο με βάση ιστορικά, πολιτισμικά και άλλα ενδιαφέροντα (αναψυχή, μουσεία, παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, τοπική κουζίνα)
- Αναδιευθέτηση κυκλοφοριακού και λειτουργίας των καταστημάτων
- Δημιουργία ποδηλατοδρόμων
- Αξιοποίηση κρουαζιέρας
- Ανάπτυξη έντυπου υλικού και δικτύου γραφείων πληροφόρησης στη Πόλη
- Ανάπτυξη πολύγλωσσου ηλεκτρονικού περιεχομένου, δυνατότητα on-line κλεισίματος πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων
Οφέλη:
- Δημιουργία θετικού brand-name της πόλης – τουριστικού προορισμού
- Πολυκαναλική προβολή της δράσης σε επιλεγμένες τουριστικές αγορές
- Ενέργειες που μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχία της προσπάθειας:
- Σχεδιασμός της δράσης με τοπική διαβούλευση και ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων, προκειμένου να τύχει ευρείας στήριξης και αποδοχής
- Αναζήτηση διεθνών καλών πρακτικών και μεταφορά / υιοθέτηση εκείνων που συνάδουν προς την ιδιαιτερότητα της περιοχής
- Συνεχής βελτίωση και εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών
- Δημιουργία «κοινού κεφαλαίου» για την οργάνωση και την προβολή της δράσης.
- Αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων και των αντίστοιχων επιχειρήσεων
- Η μετάβαση από ένα μαζικό, αδιαφοροποίητο, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο,
- η άμβλυνση της εποχικότητας,
- η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη,
4. Τα αρχοντικά της Πάτρας ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό
Με τη συνεργασία ιδιωτών και Δήμου, ανακατασκευάζονται τα υπέροχα αρχιτεκτονικά σπίτια στη Πάτρα, που ανήκουν στο Δήμο, και διοργανώνονται βόλτες σε αυτά τα Αρχοντικά της Πάτρας, με τη στήριξη του Δήμου .
Μέσα από αυτές τις διοργανώσεις κάτοικοι, μαθητές αλλά και επισκέπτες του δήμου θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν την ιστορία της Πάτρας αλλά και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.
Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, θα γνωρίσουν την ιστορία για τις Πλατείες της Πάτρας, τους Ναούς κ.λ.π. κοντά σε αυτά τα αρχοντικά, όποιους κοσμικούς Πατρινούς συγκέντρωναν την περίοδο του Μεσοπολέμου, τους λόγους γενικότερα που αυτά τα αρχοντικά αποτελούσαν σημεία συνάντησης μιας άλλης εποχής, τις περιόδους που γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα δηλώνονται και θα υποστηρίζονται από τη πλατφόρμα στο portal του Δήμου Πάτρας, από συνεργαζόμενους φορείς, τουριστικές επιχειρήσεις, τις εταιρείες που θα έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση αυτών των κτιρίων,
Οι βόλτες αυτές στα διάφορα σημεία της Πάτρας θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους (συνεργασία Δήμου με τις εταιρείες διαχείρισης των Αρχοντικών της Πάτρας), ώστε να μετατρέπονται σε έναν πρωτότυπο περίπατο, μέσω του οποίου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Πάτρα και να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δράσεις, παιχνίδια, παρουσιάσεις, εργαστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας που θα κρύβουν μουσικές, γευστικές και πολλές άλλες εκπλήξεις. Αυτές οι δημιουργικές δράσεις προϋποθέτουν συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων της Πάτρας.
- Η μαθησιακή γοητεία της τρίτης ηλικίας είναι ένα ασημένιο δώρο για τους νέους της πόλης.
Το έργο θα εμπεριέχει μία δέσμη δράσεων για τους ηλικιωμένους ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική τους, τη συσσώρευση πολύτιμης εμπειρίας τους, μέσα από την αναβίωση επαγγελμάτων τα οποία χάθηκαν ή τείνουν να χαθούν στο ρεύμα της τεχνολογικής εξέλιξης (Γανωτής, Ξυλοτέχνης, Σαμαράς, Τσαγκάρης, Καλαθάς, Βαρελάς, Αγγειοπλάστης, Σιδεράς, Ράφτης, Σαπουνάς , Υφάντρες, Κεντήστρες, Πλέκτες κ.λ.π.).
Ο δήμος σχεδιάζει να ενεργοποιήσει στη περιοχή του Μαρκάτου, ‘την πολιτιστική γειτονιά για τους ασημένιους επαγγελματίες’, όπου πολλοί παλιοί επαγγελματίες θα μπορούν να διδάξουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους σε βιωματικά εργαστήρια. Παράλληλα θα μπορούν και να δέχονται παραγγελίες προς πώληση με ειδικό καθεστώς ελαφρύνσεων για τα εισοδήματα που θα αποκτούν. Η γειτονιά αυτή θα αποκτήσει έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό χαρακτήρα ενώ παράλληλα θα προσδώσει πολιτισμική και συμβολική αξία στη περιοχή, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τουριστών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, την οποία θα καρπωθούν όσοι επιχειρηματίες στηρίξουν την προσπάθεια αυτή………
Στόχοι:
- να ενθουσιάσει τους νέους και να πιστέψουν στην αξία και στη μοναδικότητα του χειροποίητου ώστε να ασχοληθούν με τα χειρωνακτικά επαγγέλματα με μια μοντέρνα ματιά
- να προσφέρει γνώσεις σχετικά με την ιστορία κάποιων παλιών αντικειμένων μιας άλλης εποχής!
- να διαφοροποιήσει θετικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα του αποκλεισμού των ηλικιωμένων από την κοινωνική και επαγγελματική ζωή και δράση,
- να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ενεργό και υγιή γήρανση και να συμβάλλει στην άρση των εμποδίων για ατομική ευεξία και κοινωνική ισότητα.
- να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή
- να συμβάλλει στην σύνδεση της οικογενειακής ζωής και της αγοράς εργασίας και στην διατήρηση στην εργασία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
- να προσφέρει στην μείωση της επιβάρυνσης του κόστους για τις δαπάνες υγείας και πρόνοιας, των ασφαλιστικών ταμείων, κατάσταση που – όσο και στο βαθμό που υπάρχει – στερεί πόρους από άλλες κοινωνικές ανάγκες.
- να συμβάλλει στην αλλαγή τόσο της αυτό-εικόνας των ηλικιωμένων όσο και της τρέχουσας αντίληψης των άλλων, κυρίως των νέων και των θεσμικών λειτουργών που διαμορφώνουν πολιτικές
- να δημιουργήσει νέες μορφές υποστήριξης και προώθησης του ρόλου των ηλικιωμένων στην κοινότητα.
6. Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την δυναμικότητα της νεολαίας |
Στη πόλη μας, η ανεργία των νέων, η υποαπασχόληση και η απραξία της νεολαίας χρήζουν κατανόησης ως διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης (αν και επιδεινώθηκαν σοβαρά από αυτή). Επομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συστημικές προσεγγίσεις.
Βοηθώντας τη νεανική επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί, να πολλαπλασιαστεί και να επιτύχει, επιδρούμε επίσης στην κατάσταση του ευρύτερου πληθυσμού, όχι μόνο στις φιλοδοξίες μεμονωμένων νέων ανθρώπων.
Ωστόσο, οι νέοι άνθρωποι και οι νέες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Εάν αμβλύνουμε αυτές τις προκλήσεις και καταστήσουμε την πόλη μας ένα μέρος όπου οι νεαροί επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να μεγαλουργήσουν, τότε η Πάτρα θα μετατραπεί σε μια επιτυχημένη οικονομία και μια δυναμική, δημιουργική κοινωνία, που θα διατηρεί το σκοπό και την ανταγωνιστικότητά της σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και θα μπορεί να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες των πολιτών της.
Στο πλαίσιο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά! Μπορεί να αποδείξει ότι ο Δήμος της Πάτρας δεν είναι παθητικό στοιχείο ενός οικονομικού σκηνικού που διαμορφώνεται από ανώτερες δυνάμεις και πολιτικές . Μπορεί πυροδοτήσει εξελίξεις με στοχευμένες δράσεις ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για ένα πιο υποσχόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και συγχρόνως να βοηθήσει τους ίδιους τους νέους να κατανοήσουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία – ως μια ευκαιρία να πιάσουν τον παλμό της ίδιας της ζωής.
Ο δήμος της Πάτρας μπορεί να στηρίξει με τέσσερεις γενικούς τρόπους:
- Το Επιχειρηματικό Σχέδιο Αυτοαπασχόλησης, για τους νέους.
Απώτερος σκοπός των νέων που θα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι η αυτοαπασχόληση. Επίσης θα χρειάζονται μια επιχειρηματική ιδέα, την οποία θα ήθελαν να δοκιμάσουν στην πράξη, αλλά και να αναπτύξουν με τη βοήθεια ειδικών. Το πρόγραμμα θα μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν εάν η ιδέα τους είναι βιώσιμη, καθώς και κατά πόσο η αυτοαπασχόληση είναι αυτό που τους ταιριάζει. Εάν μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλήξουν ότι αυτό θέλουν και ονειρεύονται, το πρόγραμμα θα μπορεί να προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη. Επιπρόσθετα για εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, το πρόγραμμα θα παρέχει οικονομική υποστήριξη για την έναρξη της επιχείρησής τους. Ένα ακόμη ενδιαφέρον συστατικό του προγράμματος, θα είναι το γεγονός ότι θα μπορεί να στηρίξει τους νέους, ώστε να βρουν άλλες λύσεις στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης ή της εθελοντικής εργασίας, στη περίπτωση που συνειδητοποιήσουν ότι η αυτοαπασχόληση δεν τους ταιριάζει ως σωστή επιλογή για το μέλλον τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εξασφαλίζει επαρκή παροχή αλλά και πρόσβαση σε ποιοτική καθοδήγηση – μια καθοδήγηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων που θα το χρησιμοποιήσουν και μάλιστα από ανθρώπους που θα διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να την προσφέρουν.
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι, το επιχειρηματικό σχέδιο αυτοαπασχόλησης σαν πρόγραμμα θα απευθύνεται στους κατοίκους του Δήμου της Πάτρας, οι οποίοι θα:
- Έχουν μια επιχειρηματική ιδέα την οποία αδυνατούν να διερευνήσουν μόνοι τους
- Είναι ηλικίας μεταξύ 18-35 έτων
- Είναι άνεργοι ή εργάζονται για λιγότερες από 16 ωρες την εβδομάδα
Οι νέοι μπορούν θα μπορούν να λάβουν:
- Εκπαίδευση κατάλληλη ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα των όσων πρέπει να γνωρίζουν και να πράξουν για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση
- Εξατομικευμένη υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν την ιδέα τους στη πράξη, καθώς και να την μετατρέψουν σε ένα χειροπιαστό επιχειρηματικό σχέδιο
- Καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν την επιχείρησή τους ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης , εργασίας ή εθελοντισμού.
- Υποστήριξη για να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στο Δήμο μέχρι ποσού 000€ που θα τους βοηθήσει να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα θα προσφέρει υποστήριξη σε 4 στάδια:
- Έμπνευση – Ενημερωτική συνάντηση
Πρόκειται για μια σύντομη ομαδική συνάντηση που ενημερώνει τους νέους για το πρόγραμμα, το σκοπό του και την προσφερόμενη υποστήριξη, καθώς και για τα όσα χρειάζεται το ‘Σχέδιο Αυτοαπασχόλησης’ από τους νέους που πρόκειται να συμμετάσχουν.
Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι θα μπορούν να αποφασίσουν εάν τους ταιριάζει το πρόγραμμα και κατά πόσο προτίθενται να προσηλωθούν στο στόχο, αλλά και εάν διαθέτουν τα απαιτούμενα κίνητρα. Σε αυτό το στάδιο, οι νέοι δεν θα θεωρούνται ακόμα ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
- Κύκλος διερεύνησης επιχειρηματικής ιδέας
Ο εν λόγω (τετραήμερος ή πενταήμερος) κύκλος θα αποσκοπεί στην ενημέρωση των νέων για θέματα που αφορούν το σχεδιασμό και τη διεύθυνση μιας επιχείρησης, καθώς και στο να αναλογιστούν εάν και κατά πόσο η αυτοαπασχόληση είναι αυτό που τους ταιριάζει.
Μέλη του προσωπικού του Δήμου και εθελοντές θα συνεργάζονται για να ολοκληρωθεί ο κύκλος με ομάδες κατά μέσο όρο 10 νέων ανθρώπων. Θα σχεδιαστεί κατά τρόπο τέτοιο ώστε να είναι πρακτικός και διαδραστικός, με πλούσιο οπτικό υλικό και διεξαγωγή συζητήσεων και δραστηριοτήτων. Στόχος του θα είναι να μπορέσουν οι νέοι να αφουγκραστούν πώς θα ήταν να έχουν τη δική τους επιχείρηση και τι θα ενείχε αυτό, καθώς και να διδαχθούν κάποιες βασικές συναφείς έννοιες και γνώσεις. Οι νέοι που θα παρακολουθήσουν την πρώτη και δεύτερη ημέρα του κύκλου εκλαμβάνονται ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
- Εξατομικευμένες συναντήσεις
Σε κάθε νέο ή νέα θα παρέχονται, κάποιες ώρες υποστήριξης ούτως ώστε να μπορέσει να σκεφτεί, να επιλέξει και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα και την έκβαση αυτών. Οι εν λόγω συναντήσεις θα διενεργούνται με ένα μέλος του προσωπικού ή έναν εθελοντή. Σε νέους, που έχουν ανάγκη οικονομική υποστήριξη για να δοκιμάσουν τις ιδέες τους, θα μπορούν να παρασχεθούν ειδικές επιχορηγήσεις έως 1.500 € ανά άτομο που θα ονομάζονται ‘Θα δουλέψει η ιδέα?’ Οι συναντήσεις θα καθορίζονται σε ημέρες, ώρες και με συχνότητα που θα εξυπηρετεί τους ίδιους τους νέους.
- Ώθηση και οικονομική υποστήριξη
Από τη στιγμή που οι νέοι θα επιλέξουν το επόμενό τους βήμα, το πρόγραμμα προσφέρει υποστήριξη με στόχο να τους βοηθήσει να το καταφέρουν. Οι νέοι που θα εισέλθουν σε δομές απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης ή εθελοντικής εργασίας θα λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη προόδου για χρονικό διάστημα έως και 6 μήνες. Οι νέοι που θα ξεκινήσουν μια επιχείρηση λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη για τα πρώτα στάδια της επιχείρησης για 2 χρόνια και μια γκάμα οικονομικών και δωρεάν υπηρεσιών υποστήριξης για 3 χρόνια. Για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, παρέχεται και οικονομική υποστήριξη. Τα προς διάθεση ποσά θα εξαρτώνται από τους κατά τόπους διαθέσιμους πόρους, ωστόσο θα μπορούν καταρχήν να χορηγούνται δάνεια έως 5.000 € ανά επιχείρηση. Προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα του Δήμου ‘Σχέδιο αυτοαπασχόλησης’ , οι ενδιαφερόμενοι νέοι και νέες θα
παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις σε μια Ομάδα Επιχειρησιακής Υποστήριξης του Δήμου.
- Την Εναλλακτική χρηματοδότηση για νεαρούς επιχειρηματίες με Crowdfunding (Χρηματοδότηση από το Πλήθος ή Διαδικτυακή Μικροχρηματοδότηση) και Ιδιώτες Επενδυτές
Η πρακτική της συγκέντρωσης συνεισφορών, συνήθως μέσω του Διαδικτύου, από μεγάλο αριθμό ανθρώπων με στόχο τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου ή εγχειρήματος – π.χ. για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου ή για τη δοκιμή μιας ιδέας ή ενός προϊόντος στην αγορά.
Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη πρακτική, μια επιλογή που εξυπηρετεί ευρύ φάσμα
νεοσύστατων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δημοφιλή στο χώρο των έργων κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς και μεταξύ τεχνολογικών και δημιουργικών επιχειρήσεων.
Την αξιοποίηση του σύγχρονου αυτού εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης θα αναλαμβάνει να ενεργοποιεί ο Δήμος με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε με ταχύτητα και αμεσότητα να προβάλλεται η επιχειρηματική ιδέα προς χρηματοδότηση.
Οι Ιδιώτες Επενδυτές (ή Επιχειρηματικοί Επενδυτές ) υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό: πρόκειται για έμπειρους και δοκιμασμένους επιχειρηματίες, που επενδύουν τα χρήματά τους σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης ή σε επιχειρηματικά σχέδια στην πρώιμή τους φάση. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι τους απασχολεί περισσότερο η τελική ευρωστία και επιτυχία της επιχείρησης στην οποία επενδύουν, παρά τα πιο κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος κίνητρα. Ο Δήμος της Πάτρας θα απευθύνει πρόσκληση σε πατρινούς και άλλους επιχειρηματίες ώστε να γίνονται κοινωνοί των επιχειρηματικών ιδεών των νέων και να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση και υλοποίηση της ιδέας.
- Το Πρόγραμμα Επιταχυντές της Ανάπτυξης – που είναι μια δημοτική υπηρεσία υποστήριξης επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή ειδικών από τον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελεί μια σύμπραξη μεταξύ ειδικών ιδιωτικών επιχειρήσεων της περιοχής και του Δήμου. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα δίκτυο ειδικών στον τομέα της ανάπτυξης που θα συνεργάζονται στενά με τον Δήμο , ούτως ώστε να παράσχουν την τεχνογνωσία και τις ικανότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις νέων επιχειρηματιών για να επιτύχουν την αειφόρο ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες τους θα βοηθούν τις νέες επιχειρήσεις να:
- εκτιμήσουν τις πραγματικές προοπτικές ανάπτυξής τους
- θέσουν επιτεύξιμους στόχους
- εντοπίσουν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που ανακόπτουν την πορεία τους
- ενισχύσουν την ανάπτυξη προϊόντων
- παρακινήσουν τους υπαλλήλους.
- Το ‘Έξυπνο Πάρκο Αριστείας’ του Δήμου Πατρών
Η αρχική ιδέα είναι να δημιουργηθούν δυνατές ομάδες αριστείας, με ερευνητικό προσωπικό από νέους επιστήμονες που θα προσληφθούν και θα εργάζονται προκειμένου να δημιουργούν σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών της Πάτρας αλλά και ευρύτερα. Πρόκειται δηλαδή για την στήριξη επιστημονικών εκκολαπτηρίων, προσφέροντας χώρους για να χρησιμοποιηθούν ως ανοιχτά εργαστήρια, ή ως χώροι δημιουργίας και έμπνευσης.
Ας σκεφτούμε τις προοπτικές εκμετάλλευσης μιας τεχνολογικής εφαρμογής για την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε να λαμβάνει ειδοποιήσεις στο κινητό του για την ώρα άφιξής τους. Επίσης την εμπορευσιμότητα μιας άλλης εφαρμογής που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να αναφέρουν με άμεσο τρόπο καθημερινά προβλήματα, όπως μια διαρροή στο δρόμο, και να παρακολουθούν την εξέλιξη της επίλυσής τους κ.ο.κ.
Το εύρος των τεσσάρων περιπτώσεων που παρατίθενται στο παρόν, προφανώς δεν είναι οριστικό, αλλά επιχειρεί να αποδείξει ότι οι τοπικοί άρχοντες της πόλης της Πάτρας δεν γίνεται να συνεχίσουν αλλά και δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν παθητικά στοιχεία ενός οικονομικού σκηνικού που διαμορφώνεται από ανώτερες δυνάμεις και πολιτικές (σε μακρο-επίπεδο).
Η τοπική διοίκηση – συνεργαζόμενη αποτελεσματικά με άλλους τοπικούς παράγοντες και οργανισμούς – μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υπέρ της επιχειρηματικότητας και των νέων. Είναι αντιληπτό σε όλους, ακόμη και από αυτούς που δεν γνωρίζουν οικονομικά ότι η επιχειρηματικότητα, καθώς και η αυτοαπασχόληση, συνιστούν σημεία-κλειδί στο πλαίσιο της επιδίωξης του ευρύτερου στόχου που δεν είναι άλλος από την παροχή απασχόλησης και ευκαιριών στους νέους ανθρώπους. Αντιστοίχως, είναι και οι δύο καθοριστικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη και τον οικονομικό δυναμισμό.
- Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα
Οι καινοτόμες δράσεις των ελληνικών πόλεων, που πρωτοπορούν και εμπνέουν στην ανάδειξη της βιώσιμης κινητικότητας, βραβεύτηκαν την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Η Τελετή Βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018 πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού αναδεικνύοντας τους βιώσιμους ελληνικούς δήμους στην αστική κινητικότητα και το ενεργό ενδιαφέρον τους να εξασφαλίσουν για τις πόλεις τους βιώσιμη κινητικότητα και κατά συνέπεια καθαρό περιβάλλον, ασφάλεια, πολιτισμό, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θερμά υποστηρίζουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον και την ενεργοποίηση των ελληνικών πόλεων σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.
Οι Εξήντα Δύο (62) ελληνικές πόλεις που συμμετείχαν στην εκστρατεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗTΑΣ είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους για τη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ παράλληλα η σημαντική δουλειά τους αποτυπώθηκε και σε ειδικό Επετειακό Λεύκωμα.
Πρόκειται για μια εκστρατεία ευρωπαϊκή, λόγω της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει να αλλάξουμε τον τρόπο που μετακινούμαστε, την ίδια στιγμή που η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς. Τα κριτήρια βράβευσης για μία πόλη που συμμετείχε στην εκστρατεία ήταν κατ’ αρχήν να πάρει μέρος και στις 3 δράσεις της εκστρατείας αυτής. Η πρώτη δράση ήταν να υλοποιήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία, που μπορεί να περιλαμβάνει από προβολή, μέχρι διάφορα δρώμενα στους δρόμους, τους χώρους και τις πλατείες της πόλης. Το δεύτερο κριτήριο ήταν η πόλη να συμμετέχει σε μία μέρα χωρίς αυτοκίνητο, να κλείσει δηλαδή ένα κομμάτι της ή ένα βασικό δρόμο της και να δει πώς μπορεί να δουλέψει η περιοχή αυτή χωρίς αυτοκίνητα. Και το τρίτο, πιο σημαντικό ίσως, ήταν η πόλη να προγραμματίσει δράσεις, έργα και μόνιμα μέτρα τα οποία να προχωρούν και να μένουν, όσο η πόλη αλλάζει.
Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία των Μικρών Πόλεων δόθηκε στην πόλη της Καρδίτσας η οποία κατά την ευρωπαϊκή βράβευση της Εβδομάδας Κινητικότητας 2018 βρέθηκε στην κορυφή της τελικής τριάδας των φιναλίστ, της ίδιας κατηγορίας, και βραβεύτηκε σε μια εκστρατεία που συμμετείχαν περίπου 2.800 ευρωπαϊκές πόλεις!
Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Μεγάλων Πόλεων δόθηκε στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης ενώ το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βραβεύτηκε στην κατηγορία Mobility Actions.
Βραβείο Συμμετοχής έλαβαν ακόμη 10 Δήμοι: η Ηγουμενίτσα (η πόλη που το 2017 αναδείχθηκε ως νικήτρια του ευρωπαϊκού βραβείου βιώσιμης κινητικότητας για πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 50.000 κατοίκων και θα αποτελέσει το Εθνικό Επίκεντρο της ελληνικής εκστρατείας ΕΕΚ 2019), η Σάμος, οι Δελφοί, τα Γρεβενά, η Ξάνθη, τα Τρίκαλα, η Κοζάνη, το Ρέθυμνο, ο Βόλος και η Νίκαια-Ρέντης, ενώ οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Καλαμαριάς έλαβαν τιμητική διάκριση συμμετοχής.
Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις δεν υπάρχει η Πάτρα! Μόνο αμηχανία, λύπη και απογοήτευση για τους πολίτες του Δήμου της Πάτρας, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις αλλά και γιατί ποτέ δεν επιδιώχθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Απερχόμενος Δήμαρχός μας προφανώς δεν είχε την βούληση να οργανώσει τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην Πάτρα, γιατί δεν τις είδε σαν μια ευκαιρία για τους πολίτες της , να βιώσουν τη δυνατότητα ότι η πόλη μπορεί να ανήκει σε όλους και ότι ο τρόπος μετακίνησής τους μέσα σε αυτήν, μπορεί να γίνει με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και όμως, μια σοβαρή προσπάθεια της Δημοτικής αρχής προς αυτή τη κατεύθυνση, θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτικές και να προσφέρει λύσεις στη Πόλη της Πάτρας, έχοντας τη βιώσιμη κινητικότητα ως βασικό πυλώνα του σχεδιασμού της τόσο στην προσπάθεια της για βελτίωση των υποδομών του Δήμου για την προώθηση σύγχρονων τρόπων μετακίνησης όσο και στη σταδιακή απεξάρτηση των δημοτών της από τα ΙΧ.
Με θλίψη όμως συνειδητοποιούμε την απουσία πρόθεσης της απερχόμενης δημοτικής Αρχής της Πάτρας να αναπτύξει ήπιας μορφής υποδομές, με χρήση του ποδηλάτου και των πεζοδρόμων, να φτιάξει διαβάσεις για τους πεζούς, να δημιουργήσει ηλεκτροκίνητες μετακινήσεις και γενικά να κάνει το περιβάλλον πιο φιλικό προς τους πολίτες ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να κινούνται ελεύθερα.
Η Ώρα Πατρών η νέα δημοτική Αρχή για τη Πόλη της Πάτρας, υιοθετεί αξίες και πρακτικές ορθολογικής χρήσης του φυσικού μας πλούτου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας , της δημόσιας υγείας μας, είναι ευαισθητοποιημένη στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.
Μια τέτοια πόλη αποτελεί την πιο οικονομική αστική δομή όσον αφορά στην ενεργειακή κατανάλωση, στη ζήτηση για μετακίνηση, στη παροχή βιώσιμων μεταφορών και γενικά στην αποδοτικότητα των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό προάγεται η αστική αναγέννηση, η αναζωογόνηση του κέντρου και η δυνατότητα πρόσβασης. Η πρόσβαση ή αλλιώς προσπελασιμότητα αναφέρεται στην ευκολία του πολίτη να φθάσει τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τις δραστηριότητες και τους προορισμούς (ευκαιρίες). Η εύκολη προσβασιμότητα από ποικίλα μέσα μεταφοράς διευρύνει τις προσπελάσιμες περιοχές και κατά συνέπεια έχει μεγάλη κοινωνική σημασία. Συνεπώς η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, μέσω πολιτικών, δράσεων και έργων που στοχεύουν στη βελτίωση της μη- μηχανοκίνητης μετακίνησης και των δημόσιων μεταφορών (κίνηση με ποδήλατο, πεζή μετακίνηση, υψηλή χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, και μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου) αποτελεί ένα άκρως βιώσιμο μοντέλο και στηρίζει την συνεκτική βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την άνθηση της οικονομίας των πόλεων, την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση και την εξυπηρέτηση και ευημερία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους (επισημαίνεται ότι έχει υπολογιστεί ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αυξάνεται).
- Το Πατρινό Καρναβάλι, το Καρναβάλι της Ευρώπης.
Το πατρινό καρναβάλι εντάσσεται στα εμβληματικά πολιτιστικά γεγονότα και αποτελεί το πιο διαδεδομένο καλλιτεχνικό φεστιβάλ , με διαφορετικές μορφές τέχνης. Το σήμα που αναγνωρίζεται διεθνώς αποδεικνύει ότι δεν είμαστε μόνο πατρινό καρναβάλι αλλά το καρναβάλι της Ευρώπης με την πολυπληθέστερη συμμετοχή , κύρια νέων, δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει τα οφέλη σε διάρκεια και επιβάλλεται να παγιωθεί σταθερή ταυτότητα του πατρινού καρναβαλιού.
Η συνέργεια όλων των δυνάμεων, κοινωνικών, οικονομικών, μπορεί να συνδεθεί με την κοινωνική επιχειρηματικότητα που οφείλει να αξιοποίηση τα οφέλη από το καρναβάλι.
Σήμερα στην πόλη ξοδεύονται πάνω από 20.000.000 € , όπου το 85% είναι από επισκέπτες, το 12% από τους συμμετέχοντες και 3% από τον δήμο κλπ φορείς.
Στόχοι:
- Η ίδρυση «Καρναβαλικού Μουσείου», αίτημα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου εδώ και δεκαετίες.
- Η αξιοποίηση του λιμανιού για τη διαμονή των επισκεπτών, όπως προτάθηκε από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, θα μείωνε την κυκλοφοριακή συμφόρηση εντός της πόλης και θα παρείχε τη δυνατότητα μεγαλύτερης επισκεψιμότητας.
- Η ίδρυση ξενώνων νεότητας, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε καρναβάλι νέων, κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη.
- Οι δράσεις του κρυμμένου θησαυρού μπορούν να αξιοποιηθούν για την ευαισθητοποίηση σε επίκαιρα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν την πόλη.
- Το πατρινό καρναβάλι, ως θεσμός υψηλής αναγνωσιμότητας με πολύ θεαματικότητα, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων φεστιβάλ ενώ διαθέτει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που θα προσελκύουν τουρίστες πολλαπλών ενδιαφερόντων και υψηλών εισοδημάτων, συντελώντας στην βιώσιμη περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη, στη βελτίωση των υποδομών και στην αύξηση της τοπικής
Εμπνευστής: Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας, τα καταξιωμένα διαχρονικά καρναβαλικά πληρώματα, λοιποί πολιτιστικοί και διαφόρων μορφών καλλιτεχνικοί σύλλογοι, εταιρίες που αναπτύσσονται στο αντικείμενο
- Ψηφιακή εξέλιξη του Δήμου
Είναι γεγονός ότι, η ψηφιακή εξέλιξη των πόλεων βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης αναφορικά με τις πολιτικές και τις στρατηγικές που οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να προωθήσει ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα οδηγήσουν τις πόλεις στην τοπική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τα επόμενα χρόνια. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι τοπικές κοινωνίες μεταμορφώνονται παρασυρόμενες από τους ταχύτατους ρυθμούς των αλλαγών που επιφέρει η τεχνολογική πρόοδος, η οποία σαφώς επηρεάζει την καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Στόχος και μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την ιδιότητα του εγγύτερου στον πολίτη θεσμού, πρέπει να είναι η κατάκτηση της πρόκλησης αυτής, με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό, αξιοποιώντας τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργούνται από την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων που αυξάνουν τη παραγωγικότητα, μειώνουν το κόστος και βελτιώνουν τις παροχές των ΟΤΑ προς τους πολίτες, μέσα από άμεσες, συμμετοχικές, καινοτόμες και δυναμικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό του εκσυγχρονισμού πολλοί δήμοι έχουν υλοποιήσει και άλλοι έχουν ξεκινήσει προσπάθεια διευκόλυνσης των δημοτών μέσω της παροχής καινοτόμων και σύγχρονων υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, καταφέρνουν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένα ‘πακέτα’ ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δημότες τους, με εύκολα και απλά βήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Πειραιά, όπου πλέον οι πολίτες μπορούν να συνδέονται από την ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά piraeus.gov.gr στο οικονομικό σύστημα του Δήμου μέσω taxisnet και να ενημερώνονται για οφειλές, και να τακτοποιούν οικονομικές εκκρεμότητες τους προς αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:
- Να ενημερώνονται για τις βεβαιωμένες οφειλές προς τον Δήμο.
- Να πληρώνουν ηλεκτρονικά οποιαδήποτε βεβαιωμένη οφειλή προς τον Δήμο, με χρήση ταυτότητας οφειλής.
- Να βλέπουν καρτέλα με το ιστορικό των οφειλών και των πληρωμών τους.
- Να βλέπουν το ιστορικό των ειδοποιητηρίων που έχουν ήδη εκδοθεί.
- Να κατασκευάσουν και να εκτυπώσουν καινούριο ειδοποιητήριο ομαδοποιώντας οφειλές και να χρησιμοποιήσουν την παραγόμενη ταυτότητα οφειλής για να τις εξοφλήσουν.
Επιπρόσθετα, βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο και θα ενεργοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα οι ακόλουθες δυνατότητες στους δημότες:
- Να υποβάλουν αίτημα ηλεκτρονικά για διακανονισμό και ρύθμιση δόσεων οποιασδήποτε οφειλής, καθώς και να λάβουν απάντηση ηλεκτρονικά.
- Να ειδοποιούνται ηλεκτρονικά, ότι πλησιάζει η ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης.
Στα πρότυπα λοιπών των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού που επενδύουν στην ενδυνάμωση της σχέσης Δήμου – πολίτη και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων, που βοηθούν στην αποτελεσματικότερη και διάφανη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και ενισχύουν τη συμμετοχική διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο, θα έπρεπε να συναντάμε και το Δήμο της Πάτρας.
Σαν δημότες θα έπρεπε να απολαμβάνουμε τουλάχιστον μερικές από τις παρακάτω ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται σε εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών:
- Διαδικτυακή δημοτική πύλη , με δυναμικό περιεχόμενο, πολλαπλές λειτουργίες και καινοτόμα e-εργαλεία και υπηρεσίες για τον κάτοικο, τον επιχειρηματία ή τον επισκέπτη.
2. Ενιαίο μηχανογραφικό/πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) για το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών .
3. Ολοκληρωμένο ψηφιακό ‘βοηθό’ για θέματα του δήμου, όπου τον ρωτάς και σου απαντάει αυτοματοποιημένα, μέσω του Facebook , Messenger, 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο!
4. Ε-υπηρεσία για την ηλεκτρονική υποβολή και παρακολούθηση αιτημάτων από πλευράς των πολιτών .
5. Ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής προτάσεων και ιδεών προς το Δήμαρχο και τις δημοτικές υπηρεσίες, υπό τη μορφή post-it
6. Ψηφιακή πλατφόρμα διαβουλεύσεων για τα έργα και τις πολιτικές του Δήμου
7. Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα ψηφιακής διακίνησης όλων των εγγράφων – εισερχόμενων και εξερχόμενων – του Δήμου.
8. Ανοιχτό προϋπολογισμό (open budget), μέσω του οποίου κάθε πολίτης μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού, τόσο για το τρέχον οικονομικό έτος όσο και για παρελθόντα έτη.
9. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο
10. Διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας υλοποιείται η ψηφιακή προβολή και ανάδειξη των εκκλησιαστικών θησαυρών, των συλλογών των μοναστηριών και γενικότερα της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού Αχαΐας.
10. Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Με απόλυτη σαφήνεια αναγνωρίζουμε στη Γυναίκα – κάτοικο της Πάτρας, τον δυναμικό ρόλο και την ικανότητα να υποστηρίξει πολύπλευρα την ανάπτυξη του τόπου μας.
Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του γυναικείου δυναμικού της Πόλης μας, πρόκειται να είναι στραμμένο το ενδιαφέρον μας, προκειμένου να προτρέψουμε τις γυναίκες να αυξήσουν την ενεργό επιχειρηματική δράση τους μέσα στη τοπική κοινωνία μας, όπου οι ίδιες διαβιούν και αλληλεπιδρούν.
Φιλοδοξία μας είναι να αναδείξουμε την σημαντικότητα των Πατρινών γυναικών στη διαμόρφωση της επιχειρηματικότητας της πόλης μας, πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισοτιμία, και παρέχοντας αξιοκρατικά ίσες ευκαιρίες για όλους.
Αναλυτικότερα, οι πολιτικές και δράσεις μας σχετικά με τους τρόπους που μπορεί η νέα τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, είναι οι εξής:
- να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα που «γεννά» και θέσεις εργασίας μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον, που υποβοηθά το έργο των επιχειρηματιών, θέτει δίκαιους όρους ανταγωνισμού, μειώνει τη γραφειοκρατία και απλοποιεί τις διαδικασίες εστιάζοντας στη ψηφιακή εποχή και τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει,
- να δημιουργήσουμε στο Δήμο μας ένα επενδυτικό περιβάλλον μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε και αφορούν τις μισθώσεις ακινήτων, ή χώρων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, την πολιτική των δημοτικών τελών κ.λπ.,
- να επενδύσουμε στην προβολή του τόπου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του,
- να ενισχύσουμε τις δομές του Δήμου για τις υπηρεσίες πρόνοιας προς τις εργαζόμενες γυναίκες, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρά παιδιά, προκειμένου οι εργαζόμενες μητέρες, να είναι σίγουρες ότι τις ώρες που αναγκαστικά απουσιάζουν από τη φροντίδα των παιδιών τους, αυτά βρίσκεται σε ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον
- να στηρίξουμε την αυξημένη ποσόστωση γυναικών επιστημόνων εξωτερικών συνεργατών στις δημοτικές επιχειρήσεις,
- να προωθήσουμε και αναπτύξουμε την γυναικεία κοινωνική επιχειρηματικότητα , που έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στην παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, σε όσες πόλεις και δήμους που έχει εφαρμοσθεί.
Γνωρίζουμε ότι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αντανακλά έναν διττό ρόλο. Από τη μία δημιουργεί θέσεις εργασίας και καταπολεμά την ανεργία και από την άλλη ενισχύει και την κοινωνική συνοχή. Ο χαρακτήρας των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν οι γυναικείες κοινωνικές επιχειρήσεις στη πόλη μας, μπορούν να σχετίζονται με τομείς όπως: φροντίδα βρεφών, ηλικιωμένων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, φύλαξη, ασφάλεια κ.λπ. Με λίγα λόγια, η συμβολή αυτής της μορφής της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της πόλης της Πάτρας , είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δύναται να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην μείωση της ανεργίας σε αυτήν.
- να προωθήσουμε προγράμματα εκπαίδευσης, που θα αρχίζουν από τις μικρές ακόμα ηλικίες, προώθησης και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου,
- να δώσουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν τα κανάλια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας που διαθέτουν οι Δήμοι με τις αγορές του εξωτερικού και την ομογένεια.
- να εξασφαλίσουμε τεχνική βοήθεια όσον αφορά τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση των νέων γυναικείων επιχειρήσεων από ειδικούς συμβούλους για κάποια αρχική περίοδο λειτουργίας τους και την ενημέρωση για τις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης τους(επιδοτούμενα δάνεια ή/και επιχορηγήσεις). Οι παραπάνω υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται μέσα από τη δημιουργία ενός Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών (ΚΠΥ) προσανατολισμού και προκατάρτισης και στήριξης επιχειρηματικών δομών γυναικείας επιχειρηματικότητας.
- να καταρτίσουμε τις άνεργες γυναίκες χαμηλής εξειδίκευσης σε νέους τομείς, ώστε να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους ( π.χ. Οικολογική γαστρονομία, διαιτολόγια, νέες τεχνικές παρασκευής εδεσμάτων με ειδίκευση στα φυτικής παραγωγής εδέσματα κ.λ.π.).
11. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ (Τ.Α.)
Η Χρηματοδότηση των ανωτέρω έργων είναι εφικτή ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση .
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η χρηματοδότηση έργων και ιδιαίτερα των «πράσινων» έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , είναι απόλυτα εφικτή.
Χρηματοδοτικές πηγές υπάρχουν και χρειάζεται εμπειρία, τεχνογνωσία και κυρίως καινοτόμος τρόπος σκέψης.
Χρειάζεται να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα χρηματοδοτικών «εργαλείων», το οποίο θα αποφέρει το βέλτιστο κατά περίπτωση αποτέλεσμα για την πραγματοποίηση των έργων με το μικρότερο δυνατόν κόστος.
Με το κατάλληλο σχήμα χρηματοδότησης, ο Δήμος θα μπορέσει να υλοποιήσει τα έργα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.
Οι Δήμοι έχουν σημαντικά έσοδα, κυρίως ανταποδοτικά τέλη. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος από αυτά, διαφεύγουν. Κυρίως είτε γιατί οι υπόχρεοι φορείς δεν πληρώνουν τα τέλη αυτά, είτε γιατί κάτοικοι και επιχειρήσεις δηλώνουν ψευδώς, λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά που στην πραγματικότητα έχουν.
Για να συλλέξουν τα διαφυγόντα έσοδα, χρειάζονται εμπειρία και ειδικές γνώσεις. Προκειμένου να εντοπιστούν αυτά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι νομικές ενέργειες όπου αυτές απαιτηθούν και τέλος να γίνει μία εκ νέου οργάνωση της συλλογής των εσόδων. - ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
Διεθνώς οι Δήμοι θεωρούνται πολύ σταθερές οικονομικές μονάδες, για το λόγο αυτό, ιδιώτες επενδυτές, διατίθενται να επενδύσουν στην υλοποίηση «πράσινων» έργων και να αποπληρωθούν από τα έσοδα που δημιουργούνται ή την εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται από τα έργα αυτά.
Τέτοια έργα είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ και συνδυάζοντάς το με άλλα σχήματα χρηματοδότησης, μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη λύση. Παράδειγμα τέτοιο, είναι η περίπτωση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED.
Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν δύο δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
α) Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» έχει τη μορφή πιλοτικού προγράμματος με δυσκολία αποτίμησης των οικονομικών ωφελειών του Δήμου και
β) Χρειάζεται ιδία συμμετοχή από το Δήμο κατά 30%.
Με κατάλληλες τεχνικές, συνέργειες και συνεργασίες, τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (π.χ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ JESSICA).
Το πρόγραμμα JESSICA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έργα ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων, για ανακαινίσεις κτιρίων, για ανάπλαση ελεύθερων χώρων, δρόμων, πεζοδρομίων και ευρύτερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Το πρόγραμμα JESSICA, αφορά επιστρεπτέες ενισχύσεις και όχι επιδότηση. Αυτές οι ενισχύσεις, αξιολογούνται από τραπεζικούς φορείς και όχι διαχειριστικές αρχές. Οι τράπεζες, συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του JESSICA παίρνοντας και αυτές τα όποια ρίσκα τους αναλογούν.
Το πρόγραμμα JESSICA, απαιτεί και ιδιωτική συμμετοχή.
Η δυσκολία που καλείται να ξεπεράσει ο Δήμος που θα κάνει χρήση του JESSICA, είναι η εμφάνιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, ικανού να πείσει τους διαχειριστές του προγράμματος (τράπεζες) ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Είναι πολύ βασικό να ενισχυθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, με δράσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων που με τη σειρά τους θα αποπληρώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, την επένδυση. Τέτοιες συμπληρωματικές δράσεις, μπορεί να είναι έργα εξοικονόμησης και παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.
5.Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δύο νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 520 εκατ. Ευρώ.
Η πρώτη Πρόσκληση αφορά σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, ύψους 200 εκατ. ευρώ και απευθύνεται τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες. Στόχος της Πρόσκλησης είναι η αποτελεσματική προστασία των τοπικών κοινωνιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας, με παρεμβάσεις προληπτικού, κυρίως χαρακτήρα.
Η δεύτερη Πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ και αφορά έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων. Συγκεκριμένα:
- 150 εκατ. ευρώ για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
- 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων.
- 120 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με την Πρόσκληση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιήσουν το κτηριακό απόθεμά τους για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς και να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε δημοτικά και σχολικά κτήρια.
- ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
α) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (EUROPEAN ENERGY EFFICIENCY FUND – EEEF).
Σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, χρηματοδοτεί έργα Δήμων τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας.
β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ELENA.
Τεχνική βοήθεια προς τοπικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Όλα τα παραπάνω θα έχουν νόημα αν «δεθούν» σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης , συμφωνημένο με την αυτοδιοίκηση , τους παραγωγικούς φορείς και κυρίως με τους εργαζόμενους που εκφράζουν την κοινωνία στο σύνολο της, με απώτερο στόχο την άμεση ενίσχυση της εργασίας σε μόνιμη και σταθερή βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιο έργο είτε αφορά την ανάπλαση είτε βασικής υποδομής , θα πρέπει να περιέχει οικονομική δραστηριότητα που να διατηρεί μόνιμες θέσεις εργασίας.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να κωδικοποιήσουμε τις στοχεύσεις μας σε 3 κατηγορίες, σε Βραχυπρόθεσμες, Μέσο βραχυπρόθεσμες και Μακροπρόθεσμες, προκειμένου να φτιάξουμε τον χάρτη της οικονομικής ανασυγκρότησης, μέσω του οποίου θα προκύψει και ο τελικός στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον της πόλης μας.
Τελειώνοντας σας παρουσιάζουμε τον πίνακα με τις στοχεύσεις μας ταξινομημένες σε χρόνους που περιλαμβάνουν έργα που μπορεί να αποδώσουν μόνιμες θέσεις εργασίας άμεσα έως και βάθος 5ετίας.
Βραχυπρόθεσμοι Στόχοι άμεσα εκτελέσιμοι.
- Ανάπλαση της Πάτρας εγκεκριμένης από την Περιφέρεια χρηματοδότησης
- Ανοιχτά κέντρα εμπορίου – βιώσιμη ανάπτυξη
- Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας , ανακαίνιση των εμβληματικών κτιρίων
- Αναβάθμιση των τεχνολογικών υπηρεσιών του δήμου, ηλεκτρονική διαχείριση
- Αξιοποίηση του πατρινού καρναβαλιού.
- Εξυπηρέτηση του δημότη μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-patras
- Αξιοποίηση του αθλητικού αποτυπώματος των παράκτιων μεσογειακών αγώνων.
- Μόνιμη έκθεση τοπικών προϊόντων , λουλουδιών, bazaar.
- Καρναβαλικό μουσείο.
Εκτιμούμε ότι από την έναρξη των έργων άμεσα θα δημιουργηθούν πλέον των 5.000 νέων θέσεων εργασίας και φυσικά διατήρηση των υπαρχόντων.
- Μέσο βραχυπρόθεσμοι Στόχοι
- Αξιοποίηση Φράγματος Πείρου μέσω διαδημοτικής επιχείρησης
- Αξιοποίηση Πλατανόδασους σύμφωνα με περιβαλλοντολογική μελέτη
- Αξιοποίηση Ρηγανόκαμπου δημιουργία θεματικού πάρκου (παραμυθούπολης)
- Αξιοποίηση 72 στρ σε Τόφαλο με αθλητικές κλπ δράσεις
- Κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων
- Κατασκευή mini box για καθαρισμό λυμάτων , επέκταση βιολογικού
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κάθε δημοτικό κτίριο , για κατάργηση των δημοτικών τελών φωτισμού.
- Υπογειοποίηση κάδων συλλογής απορριμμάτων, ανακύκλωση στην πηγή
- Ιστορικές αναμνήσεις, διαδρομή Αγ. Ανδρέα, Παυσανία, κάστρα Πάτρας, Ρίου
- Διαδημοτική επιχείρηση με Ναύπακτο για θαλάσσια σύνδεση.
Εκτιμούμε ότι από την έναρξη των έργων άμεσα θα δημιουργηθούν πλέον των 3.000 νέων θέσεων εργασίας και φυσικά διατήρηση των υπαρχόντων.
- Μακροπρόθεσμοι Στόχοι
- Αξιοποίηση Παραλιακής Ζώνης
- Κέντρο κρουαζιέρας, υδροπλάνων, Μαρίνας
- Αξιοποίηση Υποδομών Φυσικού Αερίου
- Αξιοποίηση Σιδηροδρομικού δικτύου
- Αξιοποίηση του έλους της Αγυιάς με ίδρυση μουσείου φυσικής Ιστορίας
Εκτιμούμε ότι από την έναρξη των έργων σταδιακά θα δημιουργηθούν πλέον των 15.000 νέων θέσεων εργασίας και φυσικά διατήρηση των υπαρχόντων.
Με βάσει τα παραπάνω , που όλοι ομονοούμε ότι είναι στην αναπτυξιακή κατεύθυνση, θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών συνολικά για την πόλη , θυμίζω ότι για 1 μονάδα κρατικής επένδυσης έχουμε πολλαπλές μονάδες ωφέλειας, στην λήξη της 5ετίας εκτιμούμε ότι το ελάχιστο θα έχουν σταδιακά δημιουργηθεί 25.000 θέσεις εργασίας με δυναμική εξέλιξη για περαιτέρω αύξηση.
Η Ομάδα Εργασίας
Βαγενάς Γεώργιος Έμπορος
Βουκελάτος Κωνσταντίνος Έμπορος
Δρ.Γαλανού Αικατερίνη (Επίκουρη Καθηγήτρια Τμ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Ηπείρου).
Θωΐδης Πολυχρόνης Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός
Κεχαγιάς Γεώργιος Πολιτικός Μηχανικός
Κωνσταντάτος Ηλίας Πραγματογνώμων Ασφαλειών
Μαρσέλος Μαρίνος Συγγραφέας
Σιταρά Αναστασία Νομικός, υπάλληλος ΟΑΕΔ
Τζερμπίνος Ιωάννης Βιοτέχνης