Ώρα Πατρών

13Απρ

Ενέργειες τώρα για τους πληθυσμούς Ρομά πριν είναι αργά

Απρίλιος 13, 2020 Δελτία Τύπου 0

Εν μέσω καραντίνας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε σιγά-σιγά ότι οι φυσικές καταστροφές όπως η πανδημία έχουν βαθιά μεροληπτική διάθεση. Χτυπούν όλους αδιακρίτως αλλά οι πληγές που αφήνουν επουλώνονται πιο δύσκολα και πιο επώδυνα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Είναι νομίζουμε από όλους αντιληπτό ότι η φτώχεια φέρνει συνωστισμό στη διαβίωση και συνθήκες υγιεινής που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.
Με αυτές τις σκέψεις θεωρούμε ότι η μέριμνα της Πολιτείας πρέπει να στραφεί άμεσα σε ομάδες πληθυσμού που είναι πιο εκτεθειμένες στον κοινό κίνδυνο όπως είναι οι σκηνίτες αθίγγανοι που είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές της Πάτρας. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ρομά που κατοικούν στο ανατολικό πάρκο αλλά και στα Βραχναίικα, άνθρωποι που συχνά έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα για τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει θα είχε δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη γενική υγειονομική κατάσταση αυτών των ομάδων πληθυσμού. Ο Δήμος θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα αξιοποιώντας τα προγράμματα που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της ειδικής Γραμματείας Ρομά που πλέον καταργήθηκε. Έστω και τώρα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες να ενισχύσει αυτή την ομάδα πληθυσμού και, ταυτόχρονα, το αίσθημα ασφάλειας στους περίοικους. Η σημερινή κινητοποίηση στην περιοχή του Ρηγανόκαμπου κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλες ενέργειες, όπως η παροχή σίτισης και ειδών καθημερινής υγιεινής, και να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές που διαμένουν σκηνίτες.
Το μάθημα πολιτισμού που έδωσαν η παρουσία και τα λόγια του κ. Τσιόδρα στον καταυλισμό της Λάρισας ας γίνουν οδηγός για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Μοιραστείτε το άρθρο!