22Ιούλ

Εισήγηση του Γ. Ρώρου για τη διαχείριση της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ιούλιος 22, 2020 Δελτία Τύπου 0

Η ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων είναι το πρόσωπο της πόλης. Πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο βοηθό στον πολίτη αλλά και στον εν δυνάμει επισκέπτη της και να αντανακλά την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τη δυναμική της. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι στην ιστορία της Πάτρας υπάρχουν σήμερα τρεις όλες κι όλες παράγραφοι!

Τα δημογραφικά στοιχεία πρέπει να επικαιροποιηθούν και να συμπληρωθούν με ιστορικά δεδομένα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους χωρίς να παραλείπεται η πλούσια σύγχρονη ιστορία της Πάτρας. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να σταθεί πολύτιμο αρχειακό υλικό που σήμερα είναι διάσπαρτο σε διάφορους φορείς. Το site μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για την βαθύτερη σύνδεση αυτών των φορέων με τον Δήμο και τις υπηρεσίες του. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρουμε την πρόσφατη εξαιρετική έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας «η Πάτρα της Μεσογείου».

Ειδική μνεία πρέπει να υπάρξει στον πολιτισμό της Πάτρας αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το Καρναβάλι, η έντονη μικρασιατική παράδοση των προσφύγων που κατέφυγαν στην Πάτρα στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Καραγκιόζης, οι επτανησιακές επιδράσεις, ο κόσμος της σταφίδας αλλά και τα αστικά αποτυπώματα στην πόλη, όπως τα νεοκλασικά κτίρια.

Εκτός όμως από την Ιστορία και τον Πολιτισμό αυτό που έχει εξέχουσα σημασία είναι η ανάδειξη της δυναμικής της πόλης, κυρίως μέσα από την προβολή του λιμανιού της, των υποδομών της πόλης και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, των φορέων της, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της.

Το υλικό που θα παρουσιάζεται πρέπει να αποτελέσει αποτέλεσμα συνεργασίας με φορείς αλλά και παραγωγής πρωτότυπου υλικού από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ωστόσο, το στήσιμο της σελίδας θεωρούμε ότι πρέπει να ανατεθεί σε επαγγελματίες ενώ η συντήρησή του μπορεί να αντλήσει έσοδα από περιορισμένης έκτασης διαφημιστικές προβολές.

Αφήνουμε για το τέλος το πεδίο που έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης την τελευταία περίοδο, την προβολή των πολιτικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και του πλουραλισμού των απόψεων των δημοτικών παρατάξεων που συστηματικά έχουν στραγγαλισθεί. Θεωρούμε ότι η κριτική που έχει εκφραστεί για μονόπλευρη και αντικαταστατική παρουσίαση απόψεων και θέσεων έχει βάση. Για αυτό προτείνουμε την διαπαραταξιακή εποπτεία της ηλεκτρονικής σελίδας ώστε η εικόνα της και το περιεχόμενό της να αποτυπώνει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και όχι μονομερώς τις απόψεις της δημοτικής αρχής.

Η ηλεκτρονική ενημέρωση με τους πολίτες του Δήμου Πατρέων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.e-patras.gr/

Σε αυτό βλέπουμε ότι ευλαβικά τηρείται η προώθηση των δραστηριοτήτων του έργου του Δημάρχου και των σημείων που η δημοτική αρχή θέλει να επικοινωνήσει άμεσα στους πολίτες, μέσω του πεδίου επικαιρότητα, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται αντίστοιχη σπουδή για άλλα σημεία για τα οποία πολλάκις έχουν τεθεί θέματα αλλά και παρατηρήσεις πολιτών.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υποχρεούντων ανάρτησης είναι ανενημέρωτη από τo 2015.

Στο πεδίο: Δημοτικές Επιχειρήσεις & Οργανισμοί

ακόμα αναγράφεται η ΑΔΕΠ με link το οποίο όταν ανατρέχει κανείς διαπιστώνει ότι το domain http://www.adep.gr/είναι προς πώληση:

Στο πεδίο ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
http://www.e-patras.gr/web/guest/citizens/transport-and-roads

υπάρχει το απόλυτο λευκό:

Ενώ αντίθετα προκαλεί εντύπωση ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά ή παραπομπή προς τους πολίτες για να καταχωρήσουν τυχόν πρόβλημά τους απευθείας στο sencecity στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://patras.sense.city/

Πέραν των παραπάνω ελλείψεων, όλοι έχουν διαπιστώσει ότι τα εργαλεία που είναι επίσημος φορέας των θέσεων του Δήμου χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και με άκομψο τρόπο για την προβολή αποκλειστικά των θέσεων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με ανακοινώσεις ακόμα και μεσούσης της διαδικασίας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου χρησιμοποιώντας υβριστικά συνθήματα περί «μαύρων μετώπων» κ.α. Αντίστοιχα και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται η διαχείριση της σελίδας του Δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχοντας πρόσβαση σε όλους τους Πατρινούς πολίτες (και όχι μόνο), χρησιμοποιεί τεχνηέντως τις ανακοινώσεις και τα κατευθυνόμενα σχόλια δημιουργώντας κλίμα υπέρ των δράσεων της Δημοτικής Αρχής.

Δεν είναι λίγες οι φορές που επώνυμοι πολίτες έχουν καταγγείλει ότι κόσμια αλλά αντίθετα σχόλια διαγράφονται ή καθίστανται μη ορατά για το ευρύ κοινό, ενώ κρατώντας μόνο τα διθυραμβικά σχόλια υπέρ της δημοτικής παράταξης και του Δημάρχου, λειτουργούν αφενός σαν λογοκρισία εναντίον οποιασδήποτε κριτικής, αφετέρου αφήνουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλοι χειροκροτούν τις πράξεις και τα έργα του Δήμου Πατρέων, χωρίς να υπάρχουν άλυτα προβλήματα ή αντίθετες απόψεις.
Θα πρέπει λοιπόν για την καλύτερη παρουσία και έλεγχο του Δήμου Πατρέων τόσο τη διαδικτυακή παρουσία του Δήμου (είτε μέσω της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης, είτε μέσω των social media- σελίδα FB, instagram, YouTube όπου φαίνεται να έχει δύο διαφορετικά κανάλια:
https://www.youtube.com/channel/UCE-4Rp4tQj1J0VpikJsvJGw

https://www.youtube.com/channel/UCHwM-GlCukkOq2OicvnlwqQ

να συσταθεί μία Διαπαραταξιακή Επιτροπή (τριμελής ή πενταμελής) με εκπρόσωπο/ους της δημοτικής αρχής, εκπρόσωπο/ους που θα υποδείξει από κοινού η αντιπολίτευση συνολικά και έναν τρίτο ανεξάρτητο φορέα ειδικό σχετικά με τις σχέσεις τύπου που θα κληθεί να υποδείξει ο αντίστοιχος τοπικός φορέας (ΕΣΗΕΠΗΝ). Αν σε περίπτωση δεχτεί κάποιος εκπρόσωπος από την ΕΣΗΕΠΗΝ ο Δήμος Πατρέων θα μπορούσε να επιχορηγεί δράσεις του Μουσείο Τύπου για την ανάδειξη του αρχειακού του υλικού.
Θα πρέπει λοιπόν με την ηλεκτρονική παρουσία του Δήμου Πατρέων από τη μία πλευρά να είναι διακριτή η τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής και της τοποθέτησης που ανήκει στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και από την άλλη όλες οι δημοτικές παρατάξεις να έχουν βήμα και δυνατότητα προβολής των ανακοινώσεών τους αλλά και των ερωτήσεων που υποβάλλουν στην Δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων και να αναρτάται και η επίσημη απάντηση του Δήμου σε αυτό. Επικουρικά θα μπορούσε αντίστοιχο πεδίο να δημιουργηθεί για φορείς οι οποίοι μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να μπορούν να θέτουν θέματα που αφορούν ζητήματα της πόλης είτε με ανοιχτή διαβούλευση, είτε μέσω της διαδικασίας συλλογής υπογραφών για ζητήματα που τους αφορούν και θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα των πολιτών της πόλης (π.χ. μονοδρόμηση οδού, κ.α).

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι 2 μέρες πριν από την συνεδρίαση του σώματος το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων συνέστησε ειδικό χώρο στην ιστοσελιδά για τις δημοτικές παρατάξεις σε σημείο που κανείς δεν θα ξέρει που βρίσκεται.

Προτείνουμε η επιλογή των δημοτικών παρατάξεων να βρίσκεται στις κεντρικές επιλογές και δη στην επάνω οριζόντια μπάρα επιλογών.

To αντίστοιχο να ισχύσει και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Πατρέων.

Μοιραστείτε το άρθρο!