Ώρα Πατρών

18Δεκ

Είσαι δήμαρχος όλων των Πατρέων

Δεκέμβριος 18, 2020 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ *
Αρκετά σύντροφε Πελετίδη…
Θα μου συγχωρήσεις τον ενικό αλλά δεν εκφράζω παρά μόνο το πρόσωπό μου. Δεν έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής καμίας οργάνωσης ή παράταξης. Αισθάνομαι, όμως, ότι σαν κι εμένα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Πατρινών. Πλειοψηφία που σου έδωσε τη νίκη στις δημοτικές εκλογές. Πήρες 71% στον δεύτερο γύρο των εκλογών όχι για το πρόγραμμά σου αλλά γιατί απέναντι είχες τον Αλεξόπουλο. Πιθανά το ίδιο ποσοστό θα έπαιρνες με οποιονδήποτε αντίπαλο. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είσαι καλύτερος για δήμαρχος ούτε γιατί το πρόγραμμά σου ήταν το καλύτερο. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να παραδεχτούμε όλοι μας ότι ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός και καλώς εφαρμόζει όσα εφαρμόζει γιατί ψηφίστηκε για το πρόγραμμά του. Το ίδιο θα έπρεπε να λέμε και για οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε θέση εξουσίας. Πριν από σένα το είχε αναλύσει διεξοδικά ο Μακιαβέλι. Αλλά αυτό είναι μια παλιά ιστορία.
Είμαι σίγουρος ότι θα μου συγχωρήσεις και την προσφώνηση, σύντροφε. Γιατί προερχόμαστε από την ίδια μήτρα, την Αριστερά. Την Αριστερά των αγώνων, των διεκδικήσεων, των ανατροπών. Της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης. Την Αριστερά της αμφισβήτησης και της ανησυχίας. Ομως, αντίθετα με σένα, μάλλον, θεωρώ ότι ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα προσθέτουν, διευρύνουν τη βάση της συναίνεσης, νομιμοποιούν τις αποφάσεις. Την ίδια στάση κρατάω και στο κόμμα, την παράταξη, το σωματείο, τη γειτονιά, την οικογένεια. Δεν αποτελεί εμπόδιο η συζήτηση, θα έλεγα ότι εμπόδιο είναι η άρνηση συζήτησης. Και όταν λέμε συζήτηση, νομίζω ότι καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα. Ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση επιδιώξεων, σύνθεση δράσεων. Αυτό ήταν, νομίζω, το διακύβευμα των διαφορετικών πορειών μας. Αλλά αυτό είναι μια παλιά ιστορία.
Εχω την απαίτηση ο λόγος μου να φτάνει στα αυτιά της εξουσίας με τους τρόπους που επιλέγω εγώ. Πότε με τη φωνή μου, πότε με τα γραπτά μου, πότε με τους αντιπροσώπους μου στο δημοτικό συμβούλιο. Ποτέ όμως με τη σιωπή μου. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οφείλεις να ακούσεις τα όσα λέγονται και, κυρίως, τα όσα αποφασίζονται σε αυτό το σώμα. Ξέρεις, η εποχή που άλλοι αποφάσιζαν ερήμην των σωμάτων έχει γραφτεί ανεξίτηλα στις μνήμες του λαού μας. Αλλά αυτό είναι μια παλιά ιστορία.
Εχεις την τιμή να είσαι ο δήμαρχος Πατρέων. Ολων των Πατρέων. Ακόμα κι αυτών που δεν σε ψήφισαν. Και οι υποχρεώσεις σου είναι οι ίδιες απέναντι σε όλους. Να παραδώσεις μια Πάτρα – φαντάζομαι ότι έχεις συνειδητοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα καλωσορίσεις τον νέο δήμαρχο- καλύτερη από αυτή που παρέλαβες. Να παραδώσεις στη μνήμη την εμπειρία της χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης από την Αριστερά. Να παραμείνεις ως μέτρο σύγκρισης και όχι αποφυγής. Να διακριθείς για όσα έκανες και όχι για αυτά που δεν τόλμησες.
Δεκάδες δήμαρχοι πριν από σένα έμειναν στην Ιστορία ως καλοί άνθρωποι. Λίγοι, όμως, ως καλοί δήμαρχοι. Η Ιστορία είναι αδέκαστη και δεν συγχωρεί. Καταγράφει τα πάντα, με λεπτομέρειες, ακόμα κι αυτά που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή η σημασία τους τη στιγμή που διαδραματίζονται. Κι αυτό είναι μια σημερινή ιστορία.
Φρόντισε να ανακαλέσεις με το ευγενικό και φωτεινό χαμόγελο που σε χαρακτηρίζει, όταν θέλεις, σαν αυτό της γνωστής φωτογραφίας με τον αξιότιμο κ. Μητσοτάκη, όσα ανεπίτρεπτα είπες στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
* Ο Γιάννης Λάμπρου είναι Μέλος Συντονιστικού της παράταξης «ΩΡΑ Πατρών».

Μοιραστείτε το άρθρο!