19Φεβ

Πρόταση ψηφίσματος από τον Ηλία Γρηγόρη για την απλή αναλογική

Φεβρουάριος 19, 2021 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0

Η πρόταση της Ώρα Πατρών για τη Απλή Αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρών με εισήγηση του Ηλία Γρηγόρη:

«Θεωρούσαμε και θεωρούμε, ότι ο Κλεισθένης ήταν μια επανάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πραγματικά διότι για πρώτη φορά από την ίδρυση της τοπικής αυτοδιοίκησης θεσμοθετήθηκε ένα σύστημα απλής αναλογικής με γνώμονα τη δίκαιη αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος στα τοπικά συμβούλια με στόχο να σπάσουν κάποτε τα μονολιθικά συστήματα εξουσίας.

Επίσης δόθηκε πνοή με την συμμετοχή του κόσμου και την καθιέρωση των δημοψηφισμάτων. Ανασυγκροτήθηκε ο θεσμός των κοινοτήτων δίνοντας σε αυτές κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Ήρθε όμως η αποφράδα ημέρα, 9/8/2019, όπου η ΝΔ με τον Υπουργό της κ. Θεοδωρικάκο ναρκοθέτησε τα νεοεκλεγέντα συμβούλια της απλής αναλογικής έτσι ώστε να μην λειτουργήσουν ποτέ στην πράξη, να μην παραχθούν ποτέ συνεργασίες, συνέργειες και συμπαρατάξεις από κοινού ή κοντά ιδεολογικές δυνάμεις, που θα έπαιζαν και θα παίξουν ρόλο παιδευτικό στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρήθηκε από το αυτοδύναμο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Ήρθε λοιπόν το ανέτρεψε και ολοκληρώνει το έγκλημα τώρα που καταργεί πλήρως την απλή αναλογική. Πάει σε μια σοβαρά οπισθοδρομική και αντικοινωνική παρέμβαση που σκοπό έχει να επαναφέρει το παλαιό μοντέλο του Δημαρχοκεντρισμού, το ανεξέλεγκτο μοντέλο του Δημάρχου/Περιφερειάρχη που εξαρτάται από το κόμμα και την κεντρική εξουσία. Την αδυναμία και δυσκολία ο κόσμος να συνθέσει, να συνεργαστεί επιδιώκει να την  κατοχυρώσει στη συνείδηση των πολιτών ότι δεν είστε ικανοί να συνεργαστείτε για τα τοπικά σας προβλήματα, ανεξάρτητα αν είστε σε διαφορετικές παρατάξεις. Αυτό το μοντέλο της απλής αναλογικής το ναρκοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, το έκανε και νόμο με αυστηρό τρόπο σε 5 σημεία που έχουν διατυπωθεί.

Η ουσία όμως του θέματος είναι όταν το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική στο δια ταύτα, το ΚΚΕ ψήφισε παρών, το ΚΙΝΑΛ κατά. Γιατί δεν αρκεί όπως λέει ο κ. Πελετίδης να γνωματεύουμε τις αιτίες πρέπει να δίνονται και λύσεις. Και λύσεις με εναλλακτικό σχέδιο. Η κοινωνία χρειάζεται τώρα λύσεις που είναι σε δύσκολη κατάσταση και όχι όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε κ. Πελετίδη να έχετε καταργήσει τις διατάξεις του Θεοδωρικάκου στην πράξη αλλά δεν το κάνετε γιατί με το 40% που λάβατε δεν είστε πλειοψηφία. Με το ζόρι έγιναν οι δημοτικές αρχές πλειοψηφία. Θα αναφερθείτε πάλι στη λεγκαλίστικη αντίληψη, ότι οι εκλογές είναι μια αυταπάτη ή έχετε εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο; Η εναλλακτική πρόταση σημαίνει πολιτικό σχέδιο, με ποιους θα συμπορευτείς τώρα και όχι αύριο που θα είμαστε αστρική σκόνη.

Σε κάθε περίπτωση σε πολλά σημεία συμφωνούμε έστω με τα ψηφίσματα, αυτό που επιθυμούμε είναι να δημιουργηθεί ιδεολογικό κίνημα ενάντια στις πολιτικές της ΝΔ. Θεωρούμε ότι κάθε ιδεολογική δύναμη προοδευτική που αναγνωρίζει ότι μπορεί να διαμορφώσει την εναλλακτική λύση έναντι της ΝΔ οφείλει να συμπαραταχθεί στη στήριξη του ψηφίσματος που κατέθεσε η Ώρα Πατρών για την Απλή Αναλογική».

Μοιραστείτε το άρθρο!