Ώρα Πατρών

21Απρ

Εργολάβοι και Δημοτική αρχή

Απρίλιος 21, 2021 Δελτία Τύπου 0

Οι πολίτες επιθυμούν η πόλη τους να εξελίσσεται και να παραδίδουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους επόμενους. Τα τελευταία χρόνια και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Δημοτική αρχή διαχειρίστηκε σημαντικά κονδύλια μέσω της ευρωπαϊκής Ένωσης με ΕΣΠΑ αλλά και κρατικές ενισχύσεις, μέσω προγραμμάτων Φιλόδημος (Α. Τρίτσης) αλλά και προγραμμάτων της Περιφέρειας όπως SPARC κ.α.

Όλο αυτό το διάστημα παρατηρούνται ιδιαίτερες καθυστερήσεις, ματαιώσεις διαγωνισμών, παρατάσεις με αποτέλεσμα η πόλη να υπολείπεται σε εξέλιξη έργων σε συνάρτηση με μεγάλα έργα που δεν έχουν  ξεκινήσει. Και όμως από τα μικρότερα έργα έως και μεγαλύτερα η δημοτική αρχή δείχνει, είτε να μην έχει επίγνωση της θέσης της ως θεματοφύλακας των χρημάτων του πατραϊκού λαού αλλά και ως εγγυητής της παρακολούθησης και της επίβλεψης της πορείας των έργων και των εργοληπτών, που υπογράφουν τις συμβάσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα η ΔΕΥΑΠ, μετά από καταγγελίες εργαζόμενης η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ αποφάσισε, να καταφύγει στην Αρχή Διαφάνειας. Μετά τρεις μήνες ζυμώσεων, επανατοποθετήσεων, διορθώσεων επί εγγράφων και επιμετρήσεων, ανέκρουσε πρύμναν, ανακάλεσε την απόφαση δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά και δυσπιστία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Γενικός Διευθυντής σε έγγραφό προς τον Πρόεδρο εφιστά την προσοχή, ζητώντας σύγκληση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης….. Τι μεσολάβησε και άλλαξε η απόφαση; Οφείλουν την απάντηση στους πατρινούς….

Η επιπολαιότητα και ανικανότητα της δημοτικής αρχής είναι τα περίφημα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΠ στα Ροΐτικα και στα Βραχνέϊκα που με παραπλανητικές πληροφορίες προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε άλλους στους προηγούμενους. Για την ιστορία η μελέτη ανατέθηκε μεν σε ιδιώτη μελετητή το 2013, αλλά το 2017 με δημοτική αρχή Πελετίδη το τότε διοικητικό συμβούλιο την ενέκρινε και την προώθησε προς υλοποίηση, χωρίς όπως αποδείχθηκε να έχει αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα.

Προσπάθησε, να κρυφθεί πίσω από τις προφορικές απόψεις του τεχνικού προσωπικού, ότι αυτές είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις που ακολουθεί η ΔΕΥΑΠ… εκτοξεύοντας κατηγορίες σε όποιον αντιτίθεται στη μοναδική αλήθεια που πρεσβεύουν…

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, αν τα συγκεκριμένα προβλήματα έβρισκαν την παράταξη του κ. Πελετίδη στην αντιπολίτευση, θα είχε ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα εναντίον των εργολάβων και των ιδιωτικών συμφερόντων, που επιβουλεύονται τα χρήματα του πατραϊκού λαού, όπως έκαναν στο παρελθόν ξεσηκώνοντας τους κατοίκους ενάντια στο έργο του Βιολογικού καθαρισμού, την Ξερόλακκα κ.α. Δυστυχώς για τον κ. Πελετίδη δεν απευθύνεται σε λωτοφάγους…

Είναι τόσο ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην πόλη που διάφοροι εργολάβοι εναποθέτουν τα μπάζα σε δημοτική περιουσία ή σε δημόσιους χώρους (αποτεφρωτήριο, Περιβόλα) με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής, ενώ με υπαιτιότητα της κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν προγράμματα όπως οι αποθήκες του ΑΣΟ κοστίζοντας επιπλέον χρήματα στον πατραϊκό λαό. Έτσι εκτός από το σημαντικό που είναι η μη βελτίωση των συνθηκών στην πόλης μας, υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, με μεγαλύτερα τιμήματα, για αποζημίωση του εργολάβου με ευθύνη του Δήμου.

Τελικά ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος των εργολάβων κ. Πελετίδη;

Μοιραστείτε το άρθρο!