Ώρα Πατρών

22Νοέ

Ομιλία Γιώργου Ρώρου στην 2η συνδιάσκεψη της Ώρας Πατρών

Νοέμβριος 22, 2021 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες και συναγωνιστές/τριες,

 

Είμαστε στη μέση της διαδρομής για τις δημοτικές εκλογές του 2023.

Οι εκλογές του 2019 ήταν πρωτόγνωρες, αφού για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η απλή αναλογική. Αυτό αποτέλεσε μία ευκαιρία ισότιμης έκφρασης όλων των δημοτών αλλά και αναγκαία συνθήκη διαλόγου διαβούλευσης συνεργασίας σύνθεσης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων των φορέων αλλά και των ενεργών πολιτών.

Οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 σταμάτησαν το εγχείρημα της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε την απλή αναλογική με σειρά νομοθετημάτων του Θεοδωρικάκου, έδωσε υπερεξουσίες στις επιτροπες, υποβαθμίζοντας το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των δημοτικών συμβούλων,τους οποίους κατέστησε διακοσμητικούς.

Οι εκλογές του 2019 έφεραν και πάλι με πλειοψηφία τον κ. Πελετίδη στο τιμόνι της πόλης.Τα ποσοστά που έλαβε η παράταξη μας Ώρα Πατρών δεν ήταν ικανοποιητικά. Ερμηνεύσαμε το αποτέλεσμα ευθύς αμέσως και στην πρώτη συνδιάσκεψη όπου έγινε και η εκλογή του συντονιστικού οργάνου της παράταξης. Εν τάχει ο μικρός χρόνος προετοιμασίας, 4 μήνες πριν τις εκλογές, οι πολιτικές εξελίξεις, η έλλειψη συμπαγούς δημοτικής ομάδας με συνέχεια, η εκμετάλλευση από την Δημοτική Αρχή όσα πλουσιοπάροχα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θαλάσσιο μέτωπο, πλατανόδασος, Μανιακίου, υπογειοποίηση του τρένου, ίδρυση της νομικής, η έλλειψη οικονομικών αλλά και δικές μας αδυναμίες και λάθη κ.α. έφεραν το αποτέλεσμα.

Αφού το ερμηνεύσαμε  φύγαμε μπροστά, σηκώσαμε τα μανίκια και προχωρήσαμε σε ενεργή δράση, είμαστε παρόντες σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα της πόλης. Η Πάτρα είναι μία προνομιακή πόλη στραμμένη στη Δύση που καλείται να παίξει το ρόλο της ως Μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας με πολιτική κοινωνική και οικονομική εξωστρέφεια με άμεση σύνδεση με τα σημαντικά διεθνή κέντρα.

Μετά από 7 χρόνια Δημοτικής Αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης του κ. Πελετίδη έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι είναι απρόθυμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα εκμεταλλεύονταν με θετικό τρόπο τις νέες πολιτικές συνθήκες με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιήσουν το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης με στόχο τη διαμόρφωση και σταδιακή υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Η δημοτική αρχή φοβική προς το νέο,κλειστή στις συνεργασίες αφήνει να τελματώνουν σημαντικά θέματα της πόλης. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, το κυκλοφοριακό, το πατρινό καρναβάλι, σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα για την πόλη, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ευκαιριών που αναδύονται με την εφαρμογή της, η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, η διεκδίκηση σύγχρονων μορφών ενέργειας (φυσικό αέριο), η εφαρμογή πράσινων πολιτικών αστικής ανάπλασης παραμένουν ανοιχτά και η πρόοδος που έχει επιτελεστεί είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη. Αλλά και στα μικρά καθημερινά προβλήματα στη μάχη της λακούβας και του πεζοδρομίου η δημοτική αρχή προσπάθησε να την κερδίσει με την ανάπτυξη  πελατειακων σχέσεων, τις εργολαβίες και απευθείας αναθέσεις .Δημιούργησε ένα νέο ιστό διαπλοκής.

Αλλά και στα θεσμικά ζητήματα η δημοτική αρχή παρέμενε φοβική. Η δημιουργία της επιτροπής διαβούλευσης, της επιτροπής ισότητας, της επιτροπής των νέων κ.α. αποτελεσαν πεδίο διεκδικήσης από την παράταξή μας.

Παράλληλα οι αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης να σταματήσει την Πατρών-Πύργου, την υπογειοποίηση του τρένου, να  καταργήσει την Νομική ήταν χλιαρές.

Η Ώρα Πατρών κατέστρωσε το σχέδιο της και το εφάρμοσε σηματοδοτώντας με τις επισκέψεις:

  1. Συνάντηση με τον πρύτανη και ανάδειξη του ρόλου του πανεπιστημίου και της σύνδεσης και συνεργασίας με την πόλη.
  2. Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ για την ολοκλήρωση και τη διεκδίκηση του Εμπορικού τμήματος του λιμανιού, τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου που θα απαντά στις ανάγκες της παραγωγής και της μεταποίησης, στην αξιοποίηση της υποβαθμισμένης Μαρίνας.
  3. Επίσκεψη στους παραγωγικούς φορείς βιομηχανική ζώνη βιοτεχνικό πάρκο με την διεκδίκηση βασικών υποδομών για εύρυθμη λειτουργία και την κατάθεση ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου για δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών.
  4. Επίσκεψη στο φράγμα του Πείρου-Παραπείρου μαζί με την αντιπολίτευση πρωτοστατήσαμε το φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η ίδρυση διαδημοτικού φορέα που θα έδινε φθηνό,άφθονο νερό στην πόλη χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα λειψυδρίας του καλοκαιριού, πλέον θα έδινε νερό στη βιομηχανική ζώνη λύνοντας προβλήματα χρόνια στις επιχειρήσεις θα έφερνε νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη. Παράλληλα θα έδινε λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεξέλεγκτη άρδευση, του υδροφόρου ορίζοντα.

Καταθέσαμε εμπεριστατωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για τον πολιτισμό, για το καρναβάλι, για το διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και παράλληλα καταγγείλαμε τη σκανδαλώδη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους που θα ζήλευαν πολλοί συντηρητικοί δήμαρχοι.

Καταθέσαμε προτάσεις στον κοινωνικό τομέα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας για να κάνουμε πράξη την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Επισκεφθήκαμε:

-όλες τις δομές του δήμου και προβάλλαμε το δικό μας σχέδιο.

– τα διαμερίσματα τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς,τα τοπικά συμβούλια, αναδείξαμε τα προβλήματα της γειτονιάς. Παράλληλα οργανώσαμε τρεις διαδικτυακές συζητήσεις για τις επιπτώσεις του covid19, την αξιοποίησή του θαλάσσιου μετώπου και το κτίριο λιμένος (είχε διεθνή αντίκτυπο) και για τη διαχείριση απορριμμάτων, μαζί με άλλους δήμους αναδείξαμε τις καλές πρακτικές. Οργανώσαμε ανοιχτή εκδήλωση στο θεατράκι τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο ανοιχτή εκδήλωση στον Έσπερο.

Με πρωτοβουλία της παράταξής μας ήρθαν σειρά θεσμικών ζητημάτων στο δημοτικό συμβούλιο όπως συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης, της επιτροπής ισότητας, της επιτροπής των νέων.

Αναδείξαμε το θέμα του αποτεφρωτηρίου που λιμνάζει από τη δημοτική αρχή μετά τις αντιδράσεις και παράλληλα προτείναμε την εξεύρεση χώρου για τις πολιτικές κηδείες.

Συμμετείχαμε στη δράση για τους πρόσφυγες της Μυτιλήνης μαζί με τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, μαζέψαμε χρήματα, τρόφιμα,είδη πρώτης ανάγκης.

Καταθέσαμε:

– ολοκληρωμένη πρόταση για τον κανονισμό των λαϊκών αγορών σύμφωνα με το νόμο Σταθάκη προστατεύοντας τον χαρακτήρα των Λαϊκών Αγορών και την ιδιωτικοποίηση τους.

-για τους εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία.

– χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο για τη δημιουργία της πλατείας Καλλιπάτειρας.

-πρόταση για ονοματοθεσία δρόμων ή πλατειών σε Μανώλη Γλέζου, Απόστολου Σάντα, Σαμούρη, Μικρώνη. Προτείναμε να ονομαστεί η περιοχή Κάτω από το φυτώριο, Περιοχή Κοινωνικών δομών Πελοπίδα Σταθακοπούλου,( Μαχητές,Νοητική Στέρηση κλπ) τιμώντας έτσι το διαθέτη.

– αναμόρφωση του site του δήμου πού έχει γίνει site της λαϊκής συσπείρωσης.

-πρόταση για τη διάβρωση των ακτών.

-πρόταση για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

-πρόταση να δοθούν γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη στις παρατάξεις.

– προτάσεις και ενστάσεις για τον διαγωνισμό του παραλιακού μετώπου και την επιλογή μεταφοράς αστυνομικού Μεγάρου στο ΚΕΤΧ.

Πριν 2 μήνες από τη δημοτική ομάδα παραιτήθηκε ο Ηλίας Γρηγόρης όπως είχε δηλώσει από την αρχή τη θέση του πήρε ο Γιάννης Λάμπρου.Το συντονιστικό είχε συχνές συνεδριάσεις και σε θεματικά ζητήματα καλούνταν ευρύτερα μέλη και φίλοι της παράταξης για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Το επόμενο διάστημα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πόλη θα πρέπει να τα προωθήσουμε μαζί με άλλους ενεργούς σκεπτόμενους πολίτες που έχουν διάθεση να προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια. Ο διαγωνισμός του θαλάσσιου μετώπου, η Πατρών-Πύργου, το εμπορικό τμήμα του λιμανιου, υπογειοποίηση και έλευση του τρένου, ο πολιτισμός, το καρναβάλι, κοινωνικές δομές αθλητισμός αλλά και τα μικρά και μεγάλα προβλήματα θα είναι επίκεντρο της προσοχής μας. Προφανώς στην πορεία αυτή έγιναν λάθη, σύμφυτα όμως με μία ζωντανή οργάνωση που θέλει να ανοίγει δρόμους με όραμα και τόλμη.

Καλούμε όλους και όλες εσάς να συστρατευτείτε με ισότιμους ρόλους, χωρίς αγκυλώσεις και προσωπικά, με όραμα μία σύγχρονη Πάτρα που σέβεται το περιβάλλον δυναμική και εξωστρεφή πρωτοπόρα στις νέες συνθήκες, ταυτόχρονα δημοκρατική και αλληλέγγυα.

Προχωράμε με όραμα και συνέργειες σχεδιάζουμε την πόλη που θέλουμε και μας αξίζει σε αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε ενεργό δημοκρατικό πολίτη.

Μοιραστείτε το άρθρο!