10Φεβ

Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Φεβρουάριος 10, 2022 Δελτία Τύπου 0

Το ακόλουθο ψήφισμα προς συζήτηση κατατέθηκε από την Ώρα Πατρών για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπως εκδόθηκε από τον Σύλλογο των εργαζομένων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο:

«Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα καλύπτουν το σύνολο της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και τα κτίρια στο Κουκούλι, Μεσολόγγι, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πύργο,  Αγρίνιο.

Σε συνθήκες πανδημίας το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθαριότητα με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των εργαζομένων από τον covid 19.

Η  κυβέρνηση προχώρησε με τον νόμο 4765/21 ουσιαστικά καταργεί τις συμβάσεις ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους και πάνω και παράλληλα ανακυκλώνει την ανεργία αφού μοριοδοτεί την ανεργία περισσότερο από την προϋπηρεσία.

Με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο για πολλά χρόνια πετιούνται στο δρόμο, απολύονται  παρ’ όλο που στο Πανεπιστήμιο όπως και στα νοσοκομεία επικρατούν ειδικές συνθήκες στα  εργαστήρια, εργαστήρια covid, αίθουσες διδασκαλίας κ.λ.π.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το έργο τους είναι απόλυτα απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Αντί για την οριστική λύση του προβλήματος με μόνιμες θέσεις εργασίας,  η κυβέρνηση με όλο το αντεργατικό νομοθετικό της οπλοστάσιο, προωθεί την ανακύκλωση της ανεργίας, την περιοδική απασχόληση, την ανακύκλωση εργαζομένων, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, δυσχέρειας ή και αδυναμίας επιβίωσης, σε μια ζωή part time, αντί για μια ζωή ολόκληρη με αξιοπρεπή διαβίωση.

Η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί τους μεγαλοεργολάβους και στον τομέα της  καθαριότητας σε όλο το δημόσιο και ειδικότερα στα Πανεπιστήμια. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του όλα στον ιδιωτικό τομέα είναι το μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο και 90 εργαζόμενοι στον δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διαγωνισμός της εργολαβίας για δύο χρόνια καθαριότητας με λιγότερο προσωπικό φτάνει τα 3,5 εκατ.€ , ενώ οι μισθοί των 90 συναδέλφων είναι περίπου 900.000 τον χρόνο.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών παλεύουν για το δίκιο των συναδέλφων τους και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει καμιά απόλυση συναδέλφου στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Απαιτούν:

Έξω οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο.

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την άμεση προκήρυξη των 90 θέσεων  για τουλάχιστον ενός έτους συμβάσεων και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Παράταση μέχρι 31/12/22 των συμβάσεων των εργαζομένων για να μην μείνει το Πανεπιστήμιο χωρίς καθαριότητα εν μέσω πανδημίας.

  • Καμία απόλυση συναδέλφου τους.
  • ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλους τους συμβασιούχους που με τις υπηρεσίες τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε θέσεις όπου υπάρχει πάγια έλλειψη μόνιμου προσωπικού

Ο Δήμος Πατρέων να συμμετάσχει και να στηρίξει την Πέμπτη 10/2 στην στάση εργασίας 9.00 έως 11.00 π.μ. και την παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στη Σύγκλητο και στις όποιες κινητοποιήσεις προγραμματιστούν».

Μοιραστείτε το άρθρο!