Ώρα Πατρών

1Απρ

Γιάννης Τσιμπούκης: Παραλιακή του πρώην Δήμου Ρίου

Απρίλιος 01, 2022 Απόψεις/Παρεμβάσεις 0
Την ακόλουθη ερώτηση σχετικά με την παραλιακή του πρώην Δήμου Ρίου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της ΏΡΑ Πατρών Γιάννης Τσιμπούκης:

«Γνωρίζετε την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παραλιακή του πρώην Δήμου Ρίου από την διάβρωση, αλλά και από τη θεομηνία του Νοεμβρίου.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, ως Δημοτική Αρχή δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια αποκατάστασης της βατότητας, επικαλούμενη την απαγόρευση της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου.

Πράγματι, ένα τμήμα του παραλιακού δρόμου έχει κατασκευαστεί (σιωπηρά) επάνω στον αιγιαλό από Πόρτο Ρίο έως M. Αλεξάνδρου και από Ακταίο έως Άγιο Βασίλειο πρo 40 περίπου ετών και από τους προέδρους των τότε κοινοτήτων γιατί ήταν δύσκολες και χρονοβόρες οι διαδικασίες εκείνη την εποχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ρίου (2007-2010) με Δήμαρχο τον αείμνηστο Χρήστο Λιακόπουλο, αποφάσισε τη διάνοιξη τμηματικά της Παραλιακής από Καστελόκαμπο μέχρι Ψαθόπυργο. Στο τέλος του 2010-2011, ολοκληρώθηκαν οι πράξεις αναλογισμού για τη διάνοιξη των εν λόγω τμημάτων, δηλαδή θα έπρεπε να γκρεμιστούν κάποιες μάντρες κατά μήκος της παραλίας ώστε να δημιουργηθεί δρόμος πλάτους 10 μ., και να αποδοθεί ο αιγιαλός στους λουόμενους.

Όμως ο Δήμος Ρίου το 2011 προσαρτήθηκε στο Δήμο της Πάτρας με το σχέδιο “Καλλικράτης”, και έκτοτε κανένας δήμαρχος δεν προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου, γιατί είτε δε θέλησε να συγκρουστεί με συμφέροντα, είτε λόγω ιδεοληψίας.

Σήμερα, όλη η παραλιακή του Δήμου μας, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της θεομηνίας του Νοέμβρη και υπάρχει δυνατότητα να γίνει αποκατάσταση χωρίς κανένα εμπόδιο.

Επιπλέον, σας ενημερώνω ότι ο παραλιακός δρόμος στα Αραχωβίτικα, που είναι απροσπέλαστος (έχει κοπεί στη μέση) και η κατασκευή του που είναι στην ζώνη παραλίας δεν είναι σύννομη.

Επίσης υπάρχει χρηματοδότηση στο Δήμο μας με ποσό 250.000€ από 3.1.2022 για την αποκατάσταση των διαβρώσεων και εν συνεχεία με άλλη έκτακτη επιχορήγηση με ποσό 980.000€.

Μετά από αυτά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Δημοτική Αρχή

1)      Γιατί συνεχίζει να διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών στην παραλιακή;

2)      Τι έχει κάνει για τη διάνοιξη του τμήματος της παραλίας Ψαθοπύργου-Δρεπάνου έως το Φάρο;

3)      Τι έχει κάνει για τη διάνοιξη στα Αραχωβίτικα προς Πράσινο Λιμανάκι (κτήμα Αποστολάκη);

4)      Τι έχει κάνει για τη διάνοιξη στον Άγιο Βασίλειο στο τμήμα Σταθάκου-οικίας Αγορή, καθώς και στο τμήμα από το Ακταίο έως το κέντρο του χωριού;

5)      Τι έχει κάνει για τη διάνοιξη του τμήματος Καστελόκαμπος-Πόρτο Ρίο και Πόρτο Ρίο-Μ. Αλεξάνδρου (κέντρο W);”

Μοιραστείτε το άρθρο!