Ώρα Πατρών

17Απρ

Συνάντηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο

Απρίλιος 17, 2022 Δελτία Τύπου 0

Με την ακρίβεια να καλπάζει, τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 7% και τη φτώχεια να χτυπά την πόρτα των νοικοκυριών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ώρας Πατρών με τον Πρόεδρο και Γραμματέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργο Παππά και Στέλιο Τσιβγινίδη.

Η ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην πόλη μας που έχει ανέβει σε μεγάλα ποσοστά, ιδιαίτερα στους νέους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται ένα γενναίο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας και της περιοχής. Οι υποδομές αποτελούν βασικό στοιχείο ανάπτυξης. Αναγνωρίζεται διεθνώς ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Χωρίς την επέκταση των υποδομών δύσκολα μία οικονομία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της και να πετύχει τους επιθυμητούς στόχους. Η έλευση του φυσικού αερίου, η ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης και του βιοτεχνικού πάρκου, παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών Πύργου, το σιδηρόδρομο έως το νέο λιμάνι, το αεροδρόμιο, τον Πύργο, το εμπορικό τμήμα του λιμανιού, η δημιουργία διαδημοτικού φορέα για την εκμετάλλευση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου πρέπει να είναι από τις διεκδικήσεις της πόλης.

Παράλληλα όμως χρειάζονται σειρά μέτρων τα οποία θα αποτελέσουν μαξιλάρι για τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου και τα νοικοκυριά.

Χρειάζεται σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας, στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αντιμετώπισης του πρωτοφανούς κύματος ακριβείας.

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του κατώτατου μισθού, πλαφόν στη χονδρική τιμή στην ενέργεια και φορολόγησης των υπερκερδών των παρόχων, είναι μέτρα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δίχτυ προστασίας επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Ειδική μνεία έγινε από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την καταγραφή της περιουσίας του Δήμου και την απόδοση κτιρίων ή σπιτιών σε επιχειρήσεις ή νέα ζευγάρια για αξιοποίηση.

Ο επικεφαλής της Ώρα Πατρών ενημέρωσε για τις καθυστερήσεις μεγάλων έργων: το παραλιακό μέτωπο, η μαρίνα, η ανάπλαση ιστορικού κέντρου, την οικονομική επιβάρυνση κατά 2,5εκατ. για το έργο του ΆΣΟ με ευθύνη του Δήμου, καθυστέρηση για το πρόγραμμα Φιλόδημος υλοποίησης Καταφύγιου ζώων, η υποβάθμιση του καρναβαλιού, η καθυστέρηση στην κυκλική οικονομία που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα και τα απορρίμματα να έχουν μετατραπεί σε πόρο καθώς ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση, η επισκευή και η ανακύκλωση σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης και για τις αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις.

Επίσης ανέδειξε την πρωτοβουλία που πήρε η παράταξή για τις ενεργειακές κοινότητες από όπου μπορεί να παραχθεί ενέργεια  και να χρησιμοποιηθεί σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, σε φτωχά νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις κ.α. Το θέμα θα φέρει η Ώρα Πατρών στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας και η Δημοτική Αρχή δεν έχει αναλάβει ενέργειες. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να προσδώσουν ανάπτυξη για τους πολλούς, θέσεις εργασίας, καταπολέμηση της ανεργίας.

Επίσης σημαντικό, είναι η απαίτηση στελέχωσης κοινωνικών δομών του Δήμου, που θα στηρίξει την κοινωνία στην επερχόμενη οικονομική κρίση.

Από την Ώρα Πατρών στη συνάντηση ήταν επικεφαλής Ρώρος Γιώργος, ο συντονιστής Παπαδόπουλος Δημήτρης και το μέλος του συντονιστικού Κωνσταντάτος Ηλίας.

Μοιραστείτε το άρθρο!